Polsko se rozloučilo se všemi 96 oběťmi letecké katastrofy

17.04.2010
čtk

Celé Polsko se dnes ve Varšavě rozloučilo se všemi 96 oběťmi letecké katastrofy u Smolenska na západě Ruska. V poledne se rozezněly sirény a zvony a zahájily smuteční obřad za prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho ženu Marii a desítky představitelů polských elit, kteří při katastrofě zahynuli. Na náměstí Maršála Józefa Pilsudského se jejich památce přišli poklonit jejich blízcí, nejvyšší představitelé státu a církví i zástupy prostých lidí.

Obřad začal dvěma minutami ticha, pak se náměstím nesla vlastenecká vojenská skladba Spi, kamaráde a po ní jména všech 96 obětí, které na dnešní tryzně zastoupily jejich fotografie na obrovském černém plátně. Jména přečetl herec Artur Žmijewski, představitel jedné z hlavních rolí ve filmu Katyň režiséra Andrzeje Wajdy.

Ten seznam (96 obětí) je jako celé Polsko, řekl premiér Donald Tusk.

Prezident Kaczyński v doprovodu desítek osobností veřejného života letěl minulou sobotu do Smolenska na vzpomínkové akce k příležitosti katyňského masakru, při němž sovětská tajná policie NKVD zavraždila tisíce polských důstojníků.

Svět se nám již podruhé zhroutil na tom samém místě, připomněl maršálek Sejmu a prozatímní hlava státu Bronislaw Komorowski smutnou ironii osudu. Jsme vděčni lidem v Rusku, kteří spontánně projevovali Polsku i Polákům svoji soustrast, řekl.

Zároveň vyjádřil naději, že kvůli této tragédii svět pravdu o katyňském masakru nezapomene. Sovětský svaz teprve v roce 1990 přiznal, že masakr má na svědomí stalinistické vedení NKVD a nikoliv vojáci nacistického Německa.

Pokud na ně zapomenu, Ty, Bože, zapomeň na mě, řekla Izabela Sariuszová-Skompská, dcera tragicky zahynulého předsedy Federace katyňských rodin. Dodala, že před zapomněním varovali v době komunismu dcery a synové příslušníků polských elit, které zavraždila NKVD. Bylo s nimi za to zacházeno jako s občany druhé kategorie, systém je trestal za chyby, jichž se nedopustili, dodala.

Lidé, kteří se dnes do Varšavy sjeli z celého Polska, drželi státní vlajky se smutečními stuhami, ve studeném větru vlály také prapory s nápisem Solidarita. To slovo dnes neznamenalo jen název legendárního odborového svazu, ale i pocit, jaký truchlící na náměstí cítili.

V životě národa je velmi málo takových chvil, kdy všichni cítíme, že jsme spolu. Katastrofa u Smolenska k takovým chvílím náležela, řekl Komorowski.

Starší žena přišla na náměstí Maršála Józefa Pilsudského, aby se rozloučila s prezidentem, který se podle ní staral o ty, na něž společnost zapomněla. Kaczyńskému vždy ležely na srdci osudy třeba účastníků protiněmeckého varšavského povstání z léta 1944 nebo pozůstalých po obětech katyňského masakru, řekla. Mezi truchlícími byla kromě Poláků i skupina čečenských uprchlíků, kteří přišli první dámě poděkovat za její snahu pomoci jim.

Lidé, kterých podle prvních odhadů policie přišlo kolem 100.000 až 150.000, dění na náměstí sledovali většinou s klidem. Řadu z nich nicméně rozplakal emotivní projev šéfa prezidentova kabinetu Macieje Lopińského, který sotva zadržoval slzy. Naše nádherná první dámo, Marylko, … vždy jsem obdivoval tvou moudrost, takt, ale také názorovou nezávislost, vzkázal Marii Kaczyńské.

Světskou část obřadu zakončily tři čestné salvy a zazněl Smuteční pochod nejznámějšího polského hudebního skladatele Fryderyka Chopina. Tato skladba v Polsku zní v posledních dnech častěji, než by si kdokoliv přál, doprovází třeba vykládání rakví s těly obětí na varšavském letišti, kam jsou převáženy z Ruska.

Mši sloužil arcibiskup Józef Michalik. Řekl, že tragédie, jež Polsko potkala, rozplakala dokonce i ty, u nichž by to Poláci neočekávali. Za tu domýšlivost je určitě třeba se jim v srdci omluvit a … za upřímně prokázanou lidskost veřejně děkovat, dodal.

Michalik zastoupil vatikánského vyslance, kardinála Angela Sodana, který do Polska z Vatikánu nemohl přijet kvůli zastavení leteckého provozu nad velkou částí Evropy.

Dnes v podvečer se v katedrále sv. Jana Křtitele na Starém Městě uskuteční mše za manžele Kaczyńské. V neděli ráno budou rakve s jejich ostatky převezeny do Krakova.

Prezidentský pár bude pochován v kryptě katedrály na tamním hradě Wawel. Na pohřeb se mají sjet desítky hlav států z celého světa. Polsko, jehož vzdušný prostor je v současné chvíli zcela uzavřený, s napětím sleduje předpovědi počasí. Mrak sopečného prachu nad Evropou smutečním hostům ze zahraničí ale může cestu do Polska překazit. Svou účast zatím odvolalo jen několik politiků, americký prezident Barack Obama na pohřeb podle dosavadních informací přijede.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek