V Polsku začal smuteční obřad za oběti leteské tragédie

17.04.2010
čtk

Ve Varšavě se dnes v poledne opět rozezněly sirény a zvony kostelů a zahájily smuteční obřad za 96 lidí, kteří před týdnem zahynuli při letecké katastrofě u západoruského Smolenska. Byl mezi nimi prezident Lech Kaczyński, jeho choť Maria a desítky dalších osobností polského veřejného života. Na náměstí Maršála Józefa Pilsudského se s nimi přišli rozloučit jejich blízcí, nejvyšší představitelé státu a církví i desetitisíce prostých lidí.

Obřad začal dvěma minutami ticha, pak se náměstím nesla jen vlastenecká vojenská skladba Spi, kolego a po ní jména všech 96 obětí, které na dnešní tryzně zastoupily jejich fotografie na obrovském černém plátně. Jména čte herec Artur Žmijewski, představitel jedné z hlavních rolí ve filmu Katyň Andrzeje Wajdy.

Prezident Kaczyński a další osobnosti polského veřejného života minulou sobotu letěli do Ruska na vzpomínkové akce u příležitosti katyňského masakru, při němž sovětská tajná policie NKVD zavraždila tisíce polských důstojníků.

Zemřelí z fotografií shlížejí na scénu, jíž dominuje velký bílý kříž. Před ním stojí oltář. Lidé, kteří se do Varšavy sjeli z celého Polska, drží v ruce státní vlajky, ve větru vlají také prapory s nápisem Solidarita.

Po státní hymně smuteční projevy přednese maršálek Sejmu a prozatímní hlava státu Bronislaw Komorowski, zástupce prezidentské kanceláře, dcera tragicky zahynulého předsedy Federace katyňských rodin Izabela Saryuszová-Skompská a premiér Donald Tusk. Ve 13:00 SELČ začne mše.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek