ECB: Bankám v eurozóně nadále hrozí značná rizika

20.04.2010
čtk

Bankám v zemích eurozóny nadále hrozí značná rizika, zčásti v důsledku doznívání finanční krize a úvěrových ztrát z recese. Prudké oživení bankovních zisků v loňském roce vedené obchodováním na finančních trzích, bylo zřejmě jen přechodné, uvedla v dnešní výroční zprávě Evropská centrální banka.

Navzdory zlepšení zisků (bank) v eurozóně v roce 2009 je výhled stability bankovního systému obestřen značnými riziky, sdělila ECB. Rostoucí úvěrové ztráty budou zřejmě oslabovat bankovní zisky ve chvíli, kdy čisté úrokové výnosy, hlavní zdroj bankovních příjmů, může srážet zplošťování úrokové křivky, varovala ECB. Upozornila tak na situaci, kdy bude muset začít zvyšovat úrokové sazby, což banky nebudou moci plně kompenzovat zvyšováním úroků pro své klienty.

Ohledně trvalosti nedávného oživení bankovních zisků existují důvody k opatrnosti, jelikož není pravděpodobné, že by mimořádně příznivé prostředí pro aktivity investičního bankovnictví přetrvalo i v době, kdy se situace na trhu začíná normalizovat, uvedla banka. Banky loni čerpaly velkou část svých zisků z obchodování na finančních trzích, kdy těžily z prudkého růstu akcií a komodit.

Další rizika pro banky se podle ECB skrývají v nadcházejícím eliminování vládní podpory bankovního sektoru, jejíž rozsah za finanční krize dosáhl asi 2,4 bilionu eur čili 26 procent ročního výkonu ekonomik zemí eura. ECB upozornila, že příliš brzké rušení podpory by mohlo některé slabší banky vystavit vnějším šokům, avšak příliš dlouhé zachovávání podpor by mohlo některé povzbudit k tomu, aby se znovu angažovaly v nadměrně rizikových transakcích.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet v předmluvě ke zprávě vyzval země eura, jimž za krize a recese vesměs prudce narostly rozpočtové deficity, k reformám veřejných financí. Vlády by si podle něj měly stanovit jasné cíle a soustředit se hlavně na reformy na straně výdajů.

ECB ve zprávě informovala, že loňské příjmy z prodeje 35,5 tuny svého zlata použila k posílení dolarové části rezerv. Podíl dolaru v rezervách ECB tak na konci roku vzrostl na 78,5 procenta ze 77,5 procenta v roce 2008 a tomu odpovídajícím způsobem klesl na 21,5 procenta podíl japonského jenu. Celková hodnota devizového portfolia ECB v eurech se vzhledem k oslabení dolaru i jenu za celý rok mírně snížila na 38,3 miliardy eur z předloňských 38,5 miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek