Záchrana Řecka může stát až 80 miliard eur

20.04.2010
čtk

Řecko by za určitých okolností mohlo potřebovat zřejmě až 80 miliard eur (asi dva biliony Kč), aby se vyhnulo bankrotu. Podle ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) to řekl šéf německé centrální banky Axel Weber, který je zároveň členem bankovní rady Evropské centrální banky (ECB).

Samotná částka není úplně překvapivá. Asi před dvěma týdny se objevily informace, že pomoc Řecku, na které se dohodli členové eurozóny, by se mohla do tří let vyšplhat na zhruba podobnou částku. Informace tehdy zazněla od jednoho z činitelů řeckého ministerstva financí, potvrzena však nikdy nebyla.

Weber podle WSJ řekl zákonodárcům, že dluhová situace Řecka se zhoršuje a že čísla se neustále mění. Bundesbanka, tedy německá centrální banka, se k informacím nechtěla vyjadřovat.

Podobnému tématu se věnoval i německý list Bild. Weber podle něj upozornil, že celková částka, kterou by Řecko vyžadovalo jako pomoc, možná bude známa až později. To by odpovídalo vývoji, který Německo uplatnilo na hypoteční banku Hypo Real Estate. Ta se v roce 2008 dostala do tak vážných problémů, že jí Německo muselo pomoci zestátněním.

Weber zmíněné komentáře podle obou listů pronesl v pondělí před poslanci FDP. Ta je koaličním partnerem konzervativních demokratů německé kancléřky Angely Merkelové.

Ministři financí eurozóny se před více než týdnem dohodli, že pokud to bude zapotřebí, poskytnou Řecku v letošním roce finanční pomoc alespoň 30 miliard eur (asi 757,7 miliardy Kč). Podporu by poskytl i Mezinárodní měnový fond, takže Atény by mohly získat možná až 45 miliard eur. Řecko ale zatím o pomoc nežádá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek