EU a USA – teplota klesá k nule


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 21. dubna 2010

Vztahy mezi USA a EU jsou na bodu mrazu. A nezdá se, že by mohly v nejbližší době roztát. Obě strany Atlantiku totiž řeší vlastní problémy, které jakékoliv snahy o zlepšení vztahů dusí. Nad současnou situací se v jednom z dubnových článků zamýšlel deník European Voice.

Když před rokem a půl Obama nastoupil do prezidentského úřadu, očekávaly Spojené státy i Evropa změnu. Američané chtěli, aby spojenci v NATO přijali více zodpovědnosti za boje v Afghánistánu. A EU zase po USA požadovala příspěvek ke snížení skleníkových plynů.

Obama a Evropa – vzájemné zklamání

Naděje ale za pár měsíců vybledly. Evropané jen neochotně přislíbili slabé posílení vojenských posádek v Afghánistánu. Některé státy sice po Obamově rozhodnutí poslat do bojů dodatečných 30 tisíc vojáků také přispěli svým dílem. Ale nic nenasvědčovalo tomu, že by Evropa přehodnocovala své vojenské výdaje a roli ve světě.

Obama projev o stavu unie, 28. ledna 2010
Americký prezident Barack Obama i evropští politici se zdá se míjejí. Spolupráce drhne v praktických problémech i ve vysoké politice. (foto: čtk)

Také EU zažila zklamání. Před Kodaňskou konferencí přislíbila zvýšit závazek na snížení emisí skleníkových plynů ne o 20 ale o 30 procent, pokud se přidá USA a další bohaté státy. To se však nestalo. A v současnosti v americkém Senátu narazil návrh Energeticko-klimatického zákona na značné nesnáze. Ačkoliv je příliš brzy návrh pohřbívat, jeho vyhlídky rozhodně nejsou slibné.

V otázce finanční a hospodářské reformy se zdálo, že oba břehy Atlantiku našly společnou řeč. Po počátečních rozporech o tom, zda přijmout keynesiánská opatření a bojovat s recesí utrácením státních peněz, EU i USA přijaly podobná stimulační opatření. Také myšlenky zdanit bankéře se objevily na obou stranách Atlantiku. Výjimkou v harmonickém souladu se stal až evropský návrh regulace hedgeových fondů.

Spolupráce se nedaří v „přízemních otázkách..

Spolupráce zahájená na nižších úrovních však mezitím začala skomírat. Transatlantická ekonomická rada – řada pravidelných setkání představitelů EU a USA určených k odstraňování bariér obchodu neukazuje žádné známky života.

Také další iniciativa předešlé Evropské komise a americké administrativy – dohoda o „otevřeném nebi k prohloubení konkurence v transatlantické letecké přepravě nepřinesla výrazné výsledky. Iniciativa ztroskotala na neshodě o tom, zda evropské aerolinky mohou nakupovat většinové podíly v amerických firmách.

…ani ve vysoké politice

A ani v bezpečnostních otázkách nebo klimatické politice se spolupráce nedaří. Je jasné, že Evropa zdaleka není Obamovou hlavní prioritou. Ale ve světě, který se potýká s terorismem, šířením jaderných zbraní a válečnými konflikty, by to nikoho nemělo překvapovat.

Přesto bychom neměli problémy nadhodnocovat. Transatlantické vazby mají pevné kořeny a společné hodnoty starý a nový kontinent spojují. Nicméně společné hodnoty neznamenají společné zájmy.

Nový začátek?

EU by měla usilovat o změnu a nový obsah vzájemných vztahů, doporučuje European Voice. A některé náznaky nových vztahů se již objevují. Před měsícem Vysoká představitelka pro zahraniční politiku Catherine Ashton oznámila, že summity EU-USA se budou konat pouze v případě potřeby a ne na pravidelné bázi, jak byli evropští diplomaté doposavad zvyklí.

Nicméně evropští politici jsou natolik zaměstnáni vlastními problémy, že si neuvědomují, že jeden z nejdůležitějších bilaterálních vztahů EU zamrzl.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality