Poláci budou volit prezidenta 20. června

21.04.2010
čtk

Předčasné prezidentské volby se v Polsku uskuteční 20. června. Dnes to oznámil předseda dolní komory parlamentu Bronislaw Komorowski. Poláci si novou hlavu státu vyberou poté, co prezident Lech Kaczyński zahynul v letecké katastrofě u západoruského Smolenska.

Komorowski, který po smrti Kaczyńského převzal povinnosti hlavy státu, je zároveň prezidentským kandidátem Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Kdo bude jeho rivalem v souboji o prezidentský palác, není zatím jasné.

Ačkoli to Lech Kaczyński před svou smrtí neoznámil, bylo vysoce pravděpodobné, že se bude o znovuzvolení ucházet. Mnoho členů prezidentovi blízké strany Právo a spravedlnost (PiS) si nyní přeje, aby v jeho misi pokračoval Jaroslaw Kaczyński, dvojče zesnulé hlavy státu. Jaroslaw Kaczyński, který při leteckém neštěstí z předminulé soboty ztratil bratra, švagrovou, blízké spolupracovníky i přátele, se ale zatím veřejně k politickým záležitostem nevyjadřuje.

V sobotu se má sejít politická rada PiS. Očekává se, že po jejím zasedání by mělo být známo jméno prezidentského kandidáta této strany. Kromě Jaroslawa Kaczyńského se jako o možných dalších kandidátech na nejvyšší úřad v zemi spekuluje o europoslanci Zbigniewu Ziobrowi nebo o někdejší vicepremiérce Zytě Gilowské.

Podle průzkumu veřejného mínění institutu GfK Polonika pro list Rzeczpospolita by za PiS měl proti Komorowskému největší šance právě Jaroslaw Kaczyński. V prvním kole by pro něj hlasovalo 26 procent lidí, pro Komorowského 49 procent. Kdyby kandidoval Ziobro, získal by 21 procent hlasů a Komorowski 47 procent. Gilowskou by podpořilo ještě méně voličů.

Pokud žádný kandidát v prvním kole nezíská více než polovinu hlasů, bude se muset konat ještě druhé kolo voleb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek