Rozhodnou liberálové o příštím britském premiérovi?

21.04.2010
čtk

Pokud by liberální demokraté vyhráli parlamentní volby, prosazovali by přehodnocení tradičních zvláštních vztahů Británie se Spojenými státy. Usilovali by o to, aby Británie byla v centru dění v Evropské unii, ale nesnažili by se o zavedení eura a namísto vstupu do schengenského prostoru by naopak kontroly na britských hranicích posílili. Při setkání se zahraničními novináři to dnes v Londýně řekl předák liberálních demokratů Nick Clegg.

Liberální demokraté byli do minulého týdne v Británii tradičně třetí nejsilnější stranou bez šancí na volební vítězství. Avšak první televizní debata šéfů hlavních stran katapultovala Clegga a jeho stranu do popředí – na úroveň vládních labouristů a opozičních konzervativců.

Podle Clegga byl zvláštní vztah Londýna a Washingtonu založen na hrozbách studené války. Ale svět se změnil a my se musíme změnit s ním, řekl s tím, že na tyto změny reaguje i Washington, pro který jsou prý důležitější vztahy s Čínou nebo s Evropskou unií jako celkem.

Clegg také kritizoval údajné porušování hodnot, jako jsou lidská práva, spravedlnost a zákonnost při válce s terorismem vedené bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem. Dokud se pořádně nevyšetří mučení a další porušování těchto hodnot a otevřený nebo náhodný podíl britských tajných služeb na těchto aktivitách, tak se neposuneme k dospělejším vztahům s USA, prohlásil Clegg. Připomněl, že liberální demokraté byli jedinou stranou, která byla od počátku proti ilegální invazi do Iráku.

Liberálové chtějí být v EU aktivní

Liberální demokraté jsou nejvíce proevropskou stranou v relativně euroskeptické Británii. Sám Clegg pracoval v Bruselu a byl europoslancem. Dnes zdůraznil, že je pro to, aby Británie hrála aktivní roli v Evropské unii a snažila se o to, aby unie byla transparentnější. Ale to nelze dělat, když stojíte stranou a jen se rozčilujete, řekl v narážce na euroskeptický postoj konzervativců.

Ale i on řekl, že nenastal čas na vstup Británie do eurozóny. A pokud by k tomu mělo dojít, muselo by se o tom vypsat referendum, dodal.

Stejně tak vyloučil, že by se Británie připojila k schengenskému prostoru a otevřela své hranice. Jsme naopak pro jejich utěsnění, prohlásil s tím, že bude vyžadovat i kontroly při odjezdu z Británie. Reagoval na značný přírůstek legálních i ilegálních přistěhovalců v posledních letech, kteří se stávají ožehavým předvolebním tématem.

Zahraniční politika bude ve čtvrtek hlavním tématem druhé televizní debaty před volbami 6. května.

Dosavadní outsideři možná rozhodnou o nové vládě

Vzestup liberálních demokratů dnes potvrdila další série průzkumů. Ve třech jsou na prvním místě konzervativci jen s minimálním náskokem před liberálními demokraty a za nimi jsou opět s malým odstupem labouristé. Pouze anketa listu The Independent umístila za konzervativci (32 procent) labouristy a liberální demokraty na stejnou úroveň s 28 procenty.

Podle všech těchto scénářů by se vzhledem k většinovému systému stali největší stranou v parlamentu labouristé, ale bez potřebné většiny k vytvoření vlády. Ani konzervativci by v případě vítězství zřejmě neměli dost křesel, aby sami sestavili kabinet. Zatím vše ukazuje na to, že liberální demokraté tak rozhodnou svou podporou o tom, kdo vládu sestaví.

Clegg se pečlivě vyhýbá tomu, aby dal najevo, komu dává přednost. Anketa The Independent však ukázala, že 46 procent voličů liberálních demokratů je pro nějakou alianci s labouristy, zatímco jen 31 procent upřednostňuje konzervativce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek