Euro se kvůli Řecku propadlo na téměř roční minimum

23.04.2010
čtk

Euro se včera propadlo na téměř roční minimum vůči americkému dolaru. Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service totiž snížila hlavní rating Řecka na stupeň A3, zatímco dosud závazky hodnotila na stupni A2. Naopak dolar podpořily příznivé údaje o ekonomice Spojených států.

Evropský statistický úřad Eurostat revidoval údaje o rozpočtovém deficitu Řecka za loňský rok na 13,6 procenta HDP z předchozích 12,9 procenta. Poměr vládního dluhu k HDP činil 115,1 procenta a byl druhý nejvyšší v EU po Itálii.

Moody’s reagovala snížením ratingu na zprávy, že Řecko má veřejné finance v ještě horším stavu, než se předpokládalo. Uvedla, že vývoj v Řecku dál pozorně sleduje a nevyloučila, že ve snižování ratingových známek bude pokračovat. S každým snížením Řecku narůstají náklady na obsluhu dluhu.

Německu dochází trpělivost

Atény tvrdí, že teoreticky ještě mohou čerpat překlenovací úvěr. Investoři se ale řeckých aktiv zbavují a pojištění investice do řeckých dluhopisů už je nejdražší v Evropě. Finanční trhy jsou vývojem v Řecku silně zneklidněny. V Aténách je mise MMF, Evropské unie a Evropské centrální banky, která se zástupci Řecka jedná o dalším postupu.

Trpělivost s Řeckem už dochází také Němcům. Ti už několikrát naznačili, že by Řecko nemuselo kvůli opakovaným porušování dohodnutých kritérií zůstat. Nejnověji se tak vyjádřil zástupce vládní strany FDP, pro odchod Řecka z eurozóny se ale vyslovili i vlivní němečtí ekonomové.

Řecká vláda o pomoc nepožádala

Řecko potřebuje do konce května sehnat zhruba deset miliard eur na refinancování dluhů, zaplacení úroků a financování rozpočtového deficitu, napsala agentura Reuters. Trh má obavy ohledně schopnosti Řecka získat peníze, řekl analytik Michael Woolfolk ze společnosti BNY Mellon.

Řecká vláda včera sedm hodin jednala o tíživé situace země. Premiér Jorgos Papandreu ale neoznámil, že by se vláda chystala požádat mezinárodní společenství o finanční pomoc. Řecko je s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodnuto, že v případě nutnosti bude čerpat finanční pomoc. Její přesná výše zatím nebyla stanovena, předběžně by ale jen v letošním roce mohla dosahovat alespoň 40 nebo 45 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek