NATO připravilo plán přijetí Bosny a Hercegoviny

23.04.2010
čtk

Ministři zahraničí Severoatlantické aliance včera na své schůzce v Tallinnu rozhodli o spuštění takzvaného akčního plánu přijetí Bosny a Hercegoviny za člena aliance. Podle mluvčího NATO doplňují plán „jasné podmínky“, za nichž bude moci být realizován.

Pozvánka ve formě akčního plánu je počátkem poměrně dlouhého procesu, který může trvat několik let. Členství Bosny v alianci vyvolává navíc v kruzích NATO pochybnosti. Zejména Spojené státy v minulosti upozorňovaly na přetrvávající etnické napětí v zemi, které se může stát významnou překážkou budoucího funkčního zapojení Bosny do aliančních struktur.

Mluvčí James Appathurai oznámil, že jako jednu z hlavních podmínek členství ministři stanovili dokončení registrace veškerého zbrojního zařízení, které se v zemi nachází.

Bosna požádala o členství v NATO loni v říjnu, ale ještě v prosinci se aliance k žádosti stavěla odmítavě a požadovala od Bosny další reformy. Významným impulsem k obratu se stalo rozhodnutí Bosny vyslat jednotku vojáků do Afghánistánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek