Řecko prosí Evropu o peníze

23.04.2010
čtk

Řecko dnes oficiálně požádalo o poskytnutí finanční pomoci, kterou mu přislíbily země Evropské unie a Mezinárodní měnový fond. V Athénách nyní probíhají jednání o způsobu čerpání peněz, které by měly postavit řeckou ekonomiku na nohy.

Kolem pátečního poledne vystoupil v Athénách řecký premiér Jorgos Papandreu a oznámil, že je nevyhnutelné, aby Řecko nepožádalo o aktivaci pomoci, kterou Evropa zemi nabízí. Úvěr, který má zachránit postiženou řeckou ekonomiku by měl činit 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč). Pravděpobně největším obnosem by podle neoficiálních informací mělo přispět Německo.

Jak se ukázalo včera, řecký dluh je větší, než původně slibovala tamní vláda. Loňský deficit se vyšplhal k 13,6 procentům, ačkoliv Řekové zbytek Evropy ujišťovali, že třináctiprocentní hranici nepřekročí.

Už od středy jednají v Athénách zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, který by měl přispět částkou 15 miliard eur. Je však pravděpodobné, že dohodnutý úvěr stačit nebude. Podle některých odhadů by se pomoc Řecku mohla vyšplhat až k 80 miliardám eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek