Členové MMF slíbili spolupráci při hledání prevence proti krizím

24.04.2010
čtk

Členské státy Mezinárodního měnového fondu (MMF) slíbily, že budou spolupracovat při hledání cest, jak zabránit opakování světové finanční krize. Podle dnešní zprávy z jarního zasedání fondu a Světové banky se státy dohodly, že budou udržovat veřejné finance v únosném stavu a dávat pozor na rizika nesplácení státních dluhů.

Prohlášení se nese v zaběhnutém tónu. Opakuje se v něm také slib přijmout postupy, které pomůžou odstranit nerovnováhu ve světové ekonomice. Jde zejména o snížení obrovských devizových rezerv vyvážejících zemí, například Číny, a posílení úspor v zadlužených státech včetně USA.

Zpráva ale nepředkládá žádné nové návrhy jak nejlépe zajistit, aby se další finanční krize neopakovala. Poslední krize vyvolala nejhorší hospodářskou recesi ve Spojených státech a dalších ekonomikách od druhé světové války, napsala agentura Reuters.

Hlavní pozornost pololetního zasedání fondu zaujaly potíže Řecka s vysokým zadlužením a řešení této situace. Řecko v pátek požádalo EU a MMF o aktivaci mezinárodní pomoci, jejíž podmínky a načasování se ale ještě musí vyjednat. Americký ministr financí Timothy Geithner dnes na zasedání fondu zopakoval výzvu, aby zúčastněné strany jednaly rychle.

O pomoci pro Řecko dnes ve Washingtonu jednali Geithner, řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu, šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss Kahn a řada představitelů Evropské unie. Světoví finanční lídři přitom požadují, aby si země dala finance do pořádku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek