Ztráty evropské turistiky kvůli sopce asi 2,3 miliardy dolarů

24.04.2010
čtk

Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) odhaduje, že evropský turistický průmysl přišel kvůli výbuchu islandské sopky o 2,3 miliardy dolarů (asi 45 miliard korun). V Madridu to řekl její generální tajemník Tálib Rifáí. Zároveň se ztotožnil s údajem Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA), že ztráty v letecké dopravě dosáhly 1,7 miliardy dolarů.

Rifáí však zdůraznil, že odhadnout celou hloubku krize vyvolané islandským sopečným výbuchem je obtížné, protože vládne zmatek, pokud jde o stanovení odpovědností za důsledky.

Výbuch na týden zablokoval leteckou dopravu ve většině Evropy a ztížil spojení mezi ní a Severní Amerikou.

Zatímco na kontinentě a na britských ostrovech už byly lety obnoveny, na Islandu je stále zavřeno hlavní letiště u Keflavíku. Jeho mluvčí nedokázal odhadnout, kdy bude otevřeno. Uzavřeno bylo v pátek, když nad ně poprvé od erupce sopky 14. dubna vítr začal hnát sopečný popel.

Od výbuchu bylo v Evropě zrušeno přes 100.000 letů a na letištích v různých částech světa stále zůstávají tisíce lidí, kteří čekají, až budou moci do Evropy odletět.

Britská společnost British Airways o víkendu nasadí své stroje na mimořádné linky, aby dostala do Británie lidi zablokované v New Yorku, Newarku, Hongkongu, Bombaji, Bangkoku, na Maledivách a na karibských ostrovech Antigua a Svatý Kryštof. Podobné mimořádné lety uskutečňuje společnost Ryanair do kontinentálního Španělska a na Kanárské ostrovy.

Evropská unie chystá na 4. května schůzku ministrů dopravy členských zemí. Už v úterý budou činitelé EU, experti na leteckou dopravu a představitelé leteckého průmyslu jednat v Německu.

Potřebu Jednotného evropského nebe zdůraznil v pátek člen Evropské komise pro dopravu Siim Kallas. Řekl, že neexistence jednotného evropského regulátora kontroly letecké dopravy velmi ztížila reakci na tuto krizi. Potřebujeme rychlou, koordinovanou evropskou odpověď, a místo toho tu máme roztříštěnou mozaiku 27 národních vzdušných prostorů.

Z Londýna dnes zazněla nová kritika na údajnou ukvapenost, s níž vlády jednotlivých zemí zakázaly létání nad jejich územím. Zakladatel letecké společnosti Virgin Atlantic Richard Branson řekl, že tato reakce byla přehnaná a že leteckým společnostem by měly být nahrazeny ztráty, které jim takto vznikly. Ztráty své firmy odhadl na 50 milionů liber (1,5 miliardy korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek