Ministr financí USA vyzval k rychlému jednání o pomoci Řecku

25.04.2010
čtk

Americký ministr financí Timothy Geithner vyzval Řecko, Evropu a Mezinárodní měnový fond (MMF), aby pro Řecko rychle připravily balík finanční pomoci. Peníze se mají vázat na reformu řeckých financí. Geithner před zasedáním fondu a Světové banky také uvedl, že ho známky vývoje kolem naléhavého řešení řeckého problému těší.

Řecká vláda požádala v pátek o aktivaci mezinárodní pomoci, na které se v březnu předběžně dohodla s ostatními členy eurozóny a MMF. Řecko se chce vymanit z těžké dluhové krize, kvůli níž mu hrozí státní bankrot, a úroky z řeckých dluhopisů rostou na stále nová maxima.

Pomoc může dosáhnout až 40 miliard eur od evropských zemí dalších 13,4 miliardy od MMF. Její podmínky se nyní dojednávají; v Aténách je nyní kvůli tomu tým MMF.

O pomoci pro Řecko dnes ve Washingtonu jednali Geithner, řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu, šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss Kahn a řada představitelů Evropské unie. S řeckým ministrem jednal i Olli Rehn, evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti. Papakonstantinu by se během víkendu měl setkat i s ministry financí z Ruska, Brazílie a Číny.

Světoví finanční lídři již dali najevo, že podpora Řecku nebude levná. Požadují, aby si země dala finance do pořádku. Když Atény v pátek požádaly o aktivaci pomoci, označil řecký předseda vlády Jorgos Papandreu svoji zemi za potápějící se loď.

Řecko zavádí úsporný program, který sníží mzdy ve veřejném sektoru, zmrazí penze a zvýší daně. Zemi ale čekají ještě roky bolestivých úspor a obav, jak se její dlouhodobé financování bude vyvíjet.

Geithner také poznamenal, že některé velké rozvíjející se ekonomiky jeví známky posunu, když se méně opírají o export a více o domácí spotřebu. Uvedl ale, že by měly zavést tržní devizový kurz. Geithner žádnou zemi nejmenoval, ale USA a další země opakovaně naléhají na Čínu, aby uvolnila kurz svého jüanu, a ceny čínského zboží v zahraničí tak vzrostly. Zda se tímto zmínil o Číně, Geithner odmítl uvést.

Ministr připustil, že se skupina G20 v pátek nedohodla na návrhu, zda zavést bankám nové daně, z nichž by se platila jejich případná záchrana. Proti návrhu je například Kanada, která prošla finanční krizí relativně nedotčena díky své přísnější regulaci odvětví, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek