V části Katalánska symbolické referendum o nezávislosti

25.04.2010
čtk

V části španělské autonomní oblasti Katalánska se dnes koná symbolické neformální referendum o odtržení od Španělska a o vytvoření samostatného státu v rámci Evropské unie. Referendum není závazné a organizují je občanská sdružení.

Hlasování se pořádá v 211 obcích. Jde o stejnou iniciativu jako loni v prosinci, kdy se hlasovalo ve 166 jiných obcích regionu, který má již beztak v rámci Španělska velmi širokou autonomii.

Prosincové referendum vyústilo ve velké vítězství ano nezávislosti. Zúčastnilo se jej však jen necelých 30 procent ze 700.000 obyvatel, kteří se mohli vyjádřit.

Tentokrát mohlo odpovídat na otázku, zda má být Katalánsko samostatným státem, 1,3 milionu lidí.

Referendum se koná asi deset dní poté, co ústavní soud znovu odložil rozhodnutí o platnosti statusu rozšířené autonomie Katalánska, jemuž se region těší od roku 2006 a podle něhož se Katalánci stali národem.

Katalánští separatisté, nacionalisté a v menší míře i socialisté, kteří stojí v čele regionu za podpory levicových separatistů, jsou zásadně proti tomu, aby ústavní soud katalánský status zrušil nebo jakkoli pozměnil.

Předseda velké katalánské nacionalistické strany Konvergence a jednota (CiU) Artur Mas v sobotu varoval, že by bylo nenormální, kdyby rozdělený a medializovaný tribunál, tedy ústavní soud, rozhodl proti vůli většiny Katalánců.

CiU je v příštích regionálních volbách, které se budou konat letos v listopadu, považována za favorita.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek