Evropský tisk o nevýhodách vítězství maďarského Fideszu

26.04.2010
čtk

Drtivé vítězství konzervativního hnutí Fidesz v nedělním druhém kole parlamentních voleb v Maďarsku neznamená pro formaci v čele s Viktorem Orbánem jen výhody. Od nynějška bude v očích voličů za všechno moci sám, přitom výzvy, které jej čekají, jsou často velmi konfliktní. Shodují se na tom dnešní komentáře evropských listů.

Guláš se dá přesolit, volby lze vyhrát až nadmíru, píše slovenský deník Pravda. Budoucí maďarský premiér by si nyní mohl spokojeně mnout ruce: teď může všechno. Tak jednoduché to ale mít nebude. Dostal sice supersilný mandát, s nímž může pohodlně přetvořit zemi ke svému obrazu, současně s tím však na jeho bedra dolehlo takové břemeno zodpovědnosti, jaké při rovnoměrnějším rozdělení moci žádný státník nést nemusí. Očekávání, že z jámy krize je možné se vyhrabat bezbolestně, které v Maďarech vzbudil, budou nyní hrát proti němu. A i když v zákonodárném sboru bude nyní bezkonkurenčním pánem on, ulice může časem znovu patřit zklamaným nespokojencům. Stejně jako tehdy, když jako opoziční vůdce povzbuzoval masové protesty heslem, že ‚život je i mimo parlament‘, uzavírá list.

Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung má Orbánovo drtivé vítězství dvě tváře: Maďarsko stojí na prahu řešení, ale také na počátku konfliktu nedozírného rozsahu. Budoucí premiér má před sebou dvojí úkol, jehož neslučitelnost je na Západě často přehlížena. Musí na jedné straně pokračovat v konsolidačním finančním a hospodářském kurzu zahájeném už svým předchůdcem Gordonem Bajnajem, protože to od něj EU a investoři očekávají. Na druhé straně, a to současně, musí zvládat nálady obyvatelstva, které pod těmito opatřeními nejen sténá, ale skutečně trpí. Největší konflikt však podle listu čeká Orbána s krajně pravicovou stranou Jobbik. Ta žije z podněcování obav z Romů a jiných menšin a bude narušovat všechny premiérovy snahy dosáhnout společenský smír, míní FAZ.

Süddeutsche Zeitung se pozastavuje nad tím, zda téměř neomezená moc Fideszu neohrozí demokracii v Maďarsku. Maďarští voliči byli neúspěšnou politikou socialistů zřejmě natolik znechuceni, že ani možnost dvoutřetinové většiny Fideszu je neodrazovala od toho dát hlas této formaci. Někteří kritici varovali před tím, že by to mohlo Orbána svést k zavedení autoritativní ústavy. Jiní pozorovatelé ale míní, že právě neomezenost moci Orbána umírní a umožní mu konečně přikročit k realizaci dávno odkládaných nebo nerozhodností uvízlých reforem, píše deník.

Francouzský list Libération upozorňuje, že během let v opozici vybudoval Orbán ze své strany válečný stroj antikomunismu. Nyní se ale situace obrátila a nutí jej prezentovat se jako předák jediné umírněné strany schopné dát zemi dohromady. Očekávání občanů jsou obrovská, a pokud je Fidesz nedokáže uspokojit, krajně pravicový Jobbik vyjde ze všeho ještě silnější. Všichni demokraté mohou doufat jen v jedno: že Orbán uspěje a pozdvihne Maďarsko, uzavírá deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek