Kanada: Řecku 45 miliard eur od EU a MMF nepostačí

26.04.2010
čtk

Balík finanční pomoci 45 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Řecko možná nebude dostatečný. Uvedl to dnes kanadský ministr financí James Flaherty na zasedání MMF a Světové banky. Sumu, o níž se na jednání diskutovalo, ale odmítl uvést.

Předpokládáme, že to bude více, než se zatím uvádělo, řekl ministr. Obavy, že pomoc nebude dostatečná, aby Řecko nespadlo do platební neschopnosti, se přitom objevily jen den poté, co země o aktivaci pomoci v pátek zažádala. Jde o první takovou záchrannou akci v eurozóně za 11 let její existence.

Ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn po dnešní diskusi o Řecku uvedl, že se jednání o pomoci Aténám zrychlila a že se pomoc vyjedná včas. MMF, evropští partneři a všichni zainteresovaní uznávají, že je potřeba jednat rychle. Věřím, že uzavřeme diskusi včas, aby se řecké potřeby naplnily, citovala Strausse-Kahna agentura Reuters.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu uvedl, že se jednání o pomoci vyvíjejí dobře a že země bude schopna splácet své dluhy bez potíží. Investoři, kteří sázejí na to, že Řecko dluhy nesplatí, podle ministra sázku prohrají. Atény již oznámily rozpočtové škrty v miliardách eur včetně vyšších daní a snížení mezd ve veřejném sektoru. Nyní ale musí Řecko podstoupit další kroky, aby se potřebné finance od členů eurozóny a MMF uvolnily.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že důrazná restrukturalizace řecké ekonomiky je nevyhnutelná a naprosto nutná podmínka, pokud mají EU a Berlín požadavky Athén schválit. Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová dodala, že pomoc překonat Řecku jeho potíže s dluhy je nezbytná pro stabilitu eurozóny. Zároveň ale řekla, že půjde o směs shovívavosti a přísnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek