MMF: Jak předcházet finančním krizím?

26.04.2010
čtk

Hlavní pozornost pololetního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky si vynutily potíže Řecka s vysokým zadlužením a potřeba situaci rychle řešit. Členské státy fondu slíbily, že budou spolupracovat při hledání cest jak zabránit opakování světové finanční krize. Lídři skupiny vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 se ale nedohodli na tom, zda by se od bank měla vybírat daň na krytí budoucích státních výdajů na jejich záchranu.

Řecko v pátek požádalo EU a MMF o aktivaci mezinárodní pomoci, jejíž podmínky a načasování se ale ještě musí vyjednat. Ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn po dnešní diskusi o Řecku uvedl, že se jednání zrychlila a že se pomoc vyjedná včas. Atény již oznámily rozpočtové škrty v miliardách eur včetně vyšších daní a snížení mezd ve veřejném sektoru. Nyní ale musí Řecko podstoupit další kroky, aby se potřebné finance od členů eurozóny a MMF uvolnily. Hlubokou restrukturalizaci řecké ekonomiky žádají především Německo a Francie.

Státy se dohodly, že budou udržovat veřejné finance v únosném stavu a dávat pozor na rizika nesplácení státních dluhů. V prohlášení se opakuje také slib přijmout postupy, které pomohou odstranit nerovnováhu ve světové ekonomice. Jde zejména o snížení obrovských devizových rezerv vyvážejících zemí, například Číny, a posílení úspor v zadlužených státech včetně USA. Zpráva ale neobsahuje žádné nové návrhy jak nejlépe zajistit, aby se další finanční krize neopakovala. Poslední krize přitom vyvolala nejhorší hospodářskou recesi ve Spojených státech a dalších ekonomikách od druhé světové války. ¨

Světová banka (SB) posílila rozvíjejícím se ekonomikám hlasovací pravomoci o 3,13 procenta na 47 procent. Čína se tak ve vlivu na banku dostala na třetí pozici za USA a Japonsko. Banka také schválila navýšení kapitálu o 3,5 miliardy dolarů, první za více než 20 let. Posílí se tím fondy, které slouží jako půjčky na rozvojové projekty. Změny se ale setkaly i s kritickými ohlasy. Prezident banky Robert Zoellick uvedl, že nový způsob rozdělení hlasů není dokonalý, umožňuje ale 186 členským státům zapojit se. Dodal, že se členové dohodli na tom, že další revizi udělají v roce 2015, kdy se pokusí najít nový postup a vyváženější systém.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek