Zpráva Europolu o terorismu v EU

28.04.2010
čtk

Množství teroristických útoků v zemích Evropské unie se v roce 2009 snížilo o třetinu. Podle zprávy Europolu je ale „sedmadvacítka“ stále vystavena vážné hrozbě od separatistů, islamistů a dalších extremistických skupin. V Česku Europol v posledních třech letech neeviduje žádný útok.

Islámský terorismu je stále považován za největší hrozbu pro většinu členských zemí, ačkoli v roce 2009 se odehrál jen jeden islámský teroristický útok – bombový útok v Itálii, píše se ve zprávě.

Islámští teroristé jsou i nadále aktivní uvnitř i vně EU, varoval šéf Europolu Rob Wainwright. Podle něj však narůstá i množství teroristických aktů připisovaných pravicovým či levicovým radikálům. Zde statistiky hovoří o loňském nárůstu proti roku 2008 o 43 procent a o více než polovinu proti roku 2007.

Evropský policejní úřad loni zaregistroval 294 zmařených či úspěšných útoků. Předloni to bylo 441, zatímco o rok předtím 581, tedy zhruba dvojnásobek proti loňsku. Nejvíce útoků připadlo na Španělsko (171) a Francii (95). V obou státech totiž působí baskicčtí separatisté, kteří dlouhodobě bojují za samostatnost.

Tři případy útoků měla Itálie, čtyři Maďarsko, 15 Řecko a šest Rakousko. V případě Maďarska jde o teroristické útoky pravicových extremistů. Případy pravicového extremismu hlásily podle Europolu všechny členské země EU, ale do statistik teroristických útoků zahrnuty nebyly.

Do statistik Europol nezahrnul data z Británie kvůli odlišným kritériím posuzování teroristických aktů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek