55 procent Čechů nechce euro

30.04.2010
čtk

Češi mění názor na euro. Agentura STEM poprvé od roku 2001 zjistila, že proti přijetí společné evropské měny je většina obyvatel – konkrétně 55 procent. Přijetí eura by uvítalo 38 procent lidí.

Mezi lety 2001 a 2010 se postupně převrátily většinové preference k euru. V roce 2007 získali odpůrci zavedení eura poprvé mírnou převahu nad zastánci. V posledním výzkumu tento rozdíl činí už 12 procent, konstatoval průzkum STEM. Ještě loni bylo proti euru 47 procent lidí a 44 pro.

Mezi hlavní odpůrce eura patří hlavně voliči ČSSD, KSČM, senioři, vyučení a lidé se špatnou životní úrovní. Zastánci eura jsou voliči ODS, vysokoškoláci, lidé do 30 let a občané s dobrou životní úrovní, uvedl STEM.

Termín přijetí eurase podle České národní banky bude odvíjet od schopnosti konsolidovat stav veřejných financí. Vyjádření některých politiků i ekonomů z posledních týdnů naznačují možné přijetí eura nejdříve v roce 2015.

Česká republika zatím neplní dvě ze čtyř maastrichtských kritérií, které EU považuje pro přijetí eura za nezbytné. Podle ministerstva financí jde o růst schodku státního rozpočtu tříprocentní
hranici deficitu veřejných financí. ČR rovněž nevyhověla kurzovému kritériu, protože zatím nevstoupila do systému směnných kurzů ERM II.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek