FT: Řekové sníží výdaje o dalších 24 miliard eur

30.04.2010
čtk

Řecká policie včera večer musela nasadit slzný plyn proti stovkám demonstrantů, kteří v centru Atén protestovali proti úsporným opatřením a snížení platů. Řecká vláda navíc podle informací listu Financial Times hodlá snížit výdaje o dalších zhruba 24 miliard eur.

Demonstranti byli převážně sympatizanti opoziční levicové koalice, nesli transparenty odsuzující Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten podle nich klade Řecku příliš tvrdé podmínky pro poskytnutí pomoci. Mezitím však premiér Jorgos Papandreu jednal s odbory a získal jejich souhlas s výrazným snížením platů a dalšími ráznými úspornými kroky.

Do důchodu o 14 let později

Podle FT je Řecko smířeno s citelným zvýšením hranice odchodu do důchodu. V současné době Řekové chodí do důchodu v průměru v 53 letech. Nový návrh prý počítá s posunutím hranice na 67 let.

Ministr práce a sociálního zabezpečení Andreas Loverdos FT řekl, že penzisté ztratí také sezónní bonusy. Časový plán změn ve vyplácení penzí se pořád ještě projednává, moc prostoru k manévrování tam ale není, podotkl ministr.

Odboráři už ve čtvrtek avizovali, že přistoupí na citelné snížení platů. Zaměstnance veřejného sektoru čeká tříleté zmrazení růstu platů a přijdou také o 13. a 14. plat, které se vyplácely jako prémie na Vánoce a na Velikonoce. Škrty se zřejmě dotknou i další bonusů a funkčních požitků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek