Řecko vyhlásí bankrot, tvrdí ekonom Meltzer

30.04.2010
čtk

Pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu nebude Řecku nic platná. Jihoevropská země, která se potácí v historicky největších finančních problémech, bude muset vyhlásit bankrot. O tomto konci je přesvědčen renomovaný americký ekonom Allan Meltzer, profesor pittsburské Carnegie Mellon University a poradce velkých světových finančních institucí.

Maltzer tvrdí, že finanční injekce, kterou Evropa poskytne, řeckou ekonomiku nevyléčí. Můžou ten problém prodloužit tím, že Řecku půjčí peníze, ale jinak nemohou udělat nic. Řecko musí snížit mzdy. Tečka. Neexistuje nic, co by Řekové mohli udělat, až na odchod z eurozóny a devalvaci, než snížit reálné mzdy, podotkl ekonom.

Meltzer: škrty v platech nebo odchod z EU
Největší problémy země vidí Meltzer v příliš vysokých mzdách ve veřejném sektoru a ve vysokém rozpočtovém deficitu. Řecký bankrot by podle ekonoma sice mohl vyřešit rozpočtové problémy, mzdy by však přesto utrpěly značnou ránu. Snížení platů je nevyhnutelné. Další alternativou by podle Melztera bylo vystoupení Řecka z eurozóny, což by však v současné situace znamenalo i ztrátu členství v unii.

Řecko už včera oznámilo že výrazné snížení platů a další rázné úsporné kroky uskuteční. Athény dluží francouzským a německým bankám vysoké částky a členové eurozóny začínají mít obavy z toho, že řecká krize může ovlivnit společný trh a osud eura. Meltzer ale trvdí, že euro ohrožené není, protože důvody pro jeho existenci, mezi něž řadí především vnitřní obchod a společnou evropskou zemědělskou politiku, nepominuly.

Španělsko černou ovcí evropské ekonomiky
Americký ekonom však společnost uklidňuje a tvrdí, že může být hůř, a to v případě, že by osud Řecka potkal Španělsko. Meltzer uvedl, že vzhledem ke vztahu k vysoké španělské nezaměstnanosti by byly rázná hospodářská opatření velmi bolestivá, přesto je však považuje za nutná pro budoucnost Španělska. Tam dosáhla míra nezaměstnanosti rekordních 20 procent.

Agentura Standard & Poor’s ve středu snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň. Zesílily tak obavy z rozšíření dluhové krize na další země. O den dříve agentura snížila hodnocení Portugalska o dva stupně a známku Řecka dokonce o tři stupně do spekultavního pásma.

Zástupci Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu nyní řeší podmínky pomoci Řecku. Původně přislíbených 45 miliard eur by se podle nejnovějších odhadů mohlo vyšplhat až na trojnásobek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek