Turecko chce stavět třetí most přes Bospor

30.04.2010
čtk

Turecko plánuje posílit silniční spojení Turecka s Evropou. Přes úžinu Bospor tak do roku 2012 vyroste již třetí most o délce 1257 metrů. Náklady na stavbu se vyšplhají navíce než šest miliard dolarů. Oznámil to turecký ministr dopravy Binali Yildirim.

Most má být obdobné konstrukce jako dva dosavadní, tedy zavěšený na ocelových lanech. Povede přes úžinu nedaleko jejího ústí do Černého moře, od obce Garipçe na evropském břehu k obci Poyraz na asijském. Nabídková soutěž na výstavbu má být vypsána ještě letos.

Kromě mostů se od května 2004 staví také podzemní spojení Asie s Evropou v Istanbulu, podmořský silniční a železniční tunel. Má být dlouhý 13,7 kilometru, z toho na 1400 metrů má vést v hloubce 55 metrů po vodou. Podle původních plánů měl být dokončen v roce 2012.

Úžinu spojující Černé a Marmarské moře zatím spojují dva mosty. První z nich Bogaziçi Köprüsü leží jen v nevelké vzdálenosti od historického centra Istanbulu, dokončen byl v říjnu 1973.

Druhý most přes Bospor leží asi pět kilometrů severně od prvního, je 1510 metrů dlouhý a jeho výstavba stála 130 milionů dolarů. Jmenuje se most sultána Mehmeda II. Je zavěšený mezi ocelovými pylony, vozovka se nachází 64 metrů nad hladinou moře, takže pod ním mohou proplouvat i ty největší lodě.

Až do vybudování prvního mostu vedla přes Bospor jen trajektová přeprava, která ale od poloviny minulého století nestačila uspokojit poptávku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek