Füle: Chorvatsku ke vstupu do EU chybí polovina kapitol

01.05.2010
čtk

V přístupových rozhovorech s Chorvatskem zbývá uzavřít ještě asi polovinu kapitol, Evropská komise je proto zdrženlivá v odhadu, kdy vyjednávání skončí. Chorvatský záměr uzavřít rozhovory do konce letošního roku prý komise „bere na vědomí“. Zda se to podaří, ale záleží na Chorvatsku, které zatím některé důležité požadavky nesplňuje. ČTK to řekl evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle.

„Máme k současnému dni plus minus polovinu kapitol už uzavřenou. Skutečností ale také zůstává, že několik málo z kapitol ještě není ani otevřeno, mezi nimi je ale i tak důležitá kapitola, jako je kapitola týkající se reformy justice,“ řekl Füle. Dokončení rozhovorů podle něj nebrání žádné „nepřekonatelné problémy“ a Chorvatsko bere přípravu na vstup zodpovědně.

Specifikem kapitoly týkající se justice podle Füleho ale je to, že po kandidátské zemi požaduje nejen přijetí příslušných zákonů, ale také jejich naplňování v praxi. „Je to o jakési potřebě dokázat, že ty věci opravdu fungují a opravdu přinášejí zamýšlený efekt,“ řekl Füle.

Evropská komise loni na podzim ve své hodnotící zprávě počítala s tím, že přístupové rozhovory s Chorvatskem dokončí letos. Podle některých neoficiálních informací z komise to ale Chorvatsko nemusí stihnout. Původně měli Chorvaté do unie vstoupit už letos, ale tento krok zpozdil jejich hraniční spor se Slovinskem, které úsilí Záhřebu blokovalo. Spory s Chorvatskem, které už se zdají být zažehnány, byly považovány za největší překážku vstupu Chorvatska do unie.

Füle dnes v rozhovoru s ČTK také odmítl obavy, že jeho resort v komisi bude po vytvoření postu šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonová vyprázdněn. Ashtonová má stát v čele rodící se diplomatické služby EU a evropská politika sousedství patří mezi její hlavní úkoly. Samotná agenda rozšíření je nyní oslabena tím, že mezi členskými zeměmi není k rozšiřování velká vůle.

Füle ale tvrdí, že nové rozdělení kompetencí jeho roli v komisi neohrozí. „Pravidla vybudování služby vnější akce v zásadě předpokládají spolupráci s komisařem pro sousedskou politiku. Tam je jasně nastaveno a řečeno, že to bude komisař, který předkládá ve spolupráci s Ashtonovou programové dokumenty a projekty,“ řekl. S Ashtonovou si prý rozumí a tvoří „dynamické duo“. „Ta spolupráce funguje v osobní i pracovní rovině naprosto bezvadně,“ řekl Füle.

Český eurokomisař a někdejší ministr pro evropské záležitosti na dotaz ČTK také komentoval, jaká pověst Česku v EU zbyla po loňském předsednictví, poznamenaném pádem vlády Mirka Topolánka. Ne všichni podle Füleho zapomněli na to, že ČR „plně nevyužila potenciál, který je poskytnut předsednické zemi“, a měnila vládu během předsednictví. „Jak ubíhá čas, tak se ale o to více připomíná ta neuvěřitelná diplomatická a úřednická zdatnost, kterou se naše předsednictví vyznačovalo,“ řekl. Čeští úředníci a diplomaté podle něj v EU systematickou prací zanechali skvělý dojem. Klíčoví lidé, kteří měli předsednictví na starost, se proto nyní prosazují do důležitých pozic v evropských institucích, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek