Řekové protestovali po celé zemi proti chystaným úsporám

01.05.2010
čtk

V Aténách i dalších řeckých městech dnes tisíce Řeků protestovaly proti chystaným úsporným opatřením, které mají Řecku pomoci vybřednout z vážné finanční krize. Střety demonstrujících s policií jsou hlášeny z Atén i Soluně. V obou případech policisté použili slzný plyn, aby dav rozehnali. Vláda má další úspory národu oznámit v neděli.

Ulicemi Atén procházelo na 20.000 lidí. Směřovali k ministerstvu financí, silně střeženému úřadu Evropské komise a velvyslanectvím několika zemí včetně Spojených států.

Zatímco policisté před ministerstvem financí slzným plynem rozháněli jeden dav, jiná skupina zapálila dodávku státní televize. I když se po poledni situace zklidnila, podle agentury AFP asi sto mladých lidí ještě udržuje napětí. Jedna skupina zapálila popelnice a stáhla se do areálu technické univerzity, druhá na výzvu anarchistů na nedalekém náměstí házela kamení na pořádkovou jednotku.

V Soluni se sešlo asi 5000 lidí a i tam stejně jako v Aténách se dav dělil na dvě skupiny podle toho, zda přišel na výzvu komunistické odborové centrály nebo Všeobecné konfederace řeckých pracujících. Mezi soluňské demonstranty se vmísilo asi 250 osob vyzbrojených tyčemi a ty začaly rozbíjet bankovní automaty, výlohy obchodů s elektronikou a luxusní auta. Po policejním zásahu se situace uklidnila, ale policisté v centru města zůstali.

Vláda má v neděli v poledne oznámit další rozpočtové škrty pro příští dva roky. Řecko za to může letos získat od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a partnerů v eurozóně půjčku 45 miliard eur (1,1 bilionu korun). Atény podle agentury AP zřejmě sáhnou ke zvýšení spotřebitelské daně a snížení důchodů i platů.

Ne zrušení 13. a 14. platů, volali demonstranti v Aténách. Ta opatření znamenají smrt. Jak budou lidé žít zítra, jak přežijí? To nechápu, řekl účastník ochodu pořádaného komunisty.

I když konzervativní opoziční stran Nová demokracie stejně jako nacionalistická Lidová ortodoxní výzva vládu také kritizují, úsporná opatření asi podpoří. Levice naopak pohrozila, že bude v protestech pokračovat. Řekové nikomu nic nedluží. To ti, kdo bezostyšně vykradli veřejné peníze a penzijní fondy, řekl novinářům levicový předák Alexis Tsipras.

Jedna z účastnic protestu v přístavním Pireu považuje chystaná opatření za zpátečnická. Pokoušejí se zrušit všechno, co jsme si v minulých letech vybojovali, řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek