EU odsoudila popravu čtyř vrahů na Tchaj-wanu

02.05.2010
čtk

Evropská unie dnes odsoudila páteční popravu čtyř lidí na Tchaj-wanu, která se uskutečnila poprvé po pěti letech. Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová zároveň ostrovní stát vyzvala k tomu, aby trest smrti definitivně zrušil.

Čtveřice odsouzenců byla odsouzena za vraždy. Tchajwanské ministerstvo spravedlnosti výkon trestu smrti zdůvodnilo mimořádnou nebezpečností pachatelů a závažností jejich činů. Jeden z nich například uškrtil školačku, kterou předtím unesl a za kterou přitom dostal požadované výkupné.

Vysoká představitelka (EU pro zahraniční vztahy) odsuzuje obnovu poprav na Tchaj-wanu. Unie naléhá na tchajwanskou vládu, aby okamžitě obnovila moratorium na trest smrti a obnovila směřování k jeho zrušení, uvádí se v prohlášení Bruselu.

Otázka nejvyššího trestu je na Tchaj-wanu vnímána stejně citlivě jako v dalších zemích světa. Většina obyvatel země je proti jeho zrušení a proto se spekuluje, že současná vláda si nechce uškodit před místními volbami v listopadu.

V tchajwanských celách smrti čeká na popravu dalších 40 odsouzenců, sdělilo dále ministerstvo. V letech 1987 až 2005 bylo na Tchaj-wanu popraveno kolem 500 osob.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek