Marek: Dohoda s Řeckem je kvalitní

02.05.2010
čtk

Dohoda o finanční pomoci mezi Řeckem, Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem je podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka dobře konstruována, avšak její naplnění mohou ohrozit sociální nepokoje. Řecká vláda bude muset podle této dohody snížit do roku 2012 rozpočtový deficit o 30 miliard eur (767 miliard Kč) a do roku 2014 jej srazit pod tři procenta hrubého domácího produktu z loňských 13,6 procenta.

Bylo nezbytné donutit Řecko k tak velkým ústupkům, protože 14procentní rozpočtový deficit je neudržitelný, řekl dnes ČTK Marek, který rozpočtové škrty, plánované zvýšení DPH a spotřební daně považuje za nezbytný krok k ozdravění řeckých financí. Finanční trhy budou podle Marka s dohodou spokojeny. Konečně byla vytvořena dohoda, která by měla stačit k tomu, aby se zklidnily finanční trhy a přestalo se spekulovat na bankrot Řecka, podotkl Marek.

Dohoda podle Marka ukázala, že Řecku nikdo jeho dluhy neodpustí a bude si je do značné míry muset samo vyřešit za cenu výrazných rozpočtových škrtů. Ostatní země tak dostaly jasné varování, že pomoc sice přijde, ale tu největší část si bude muset odpracovat dlužník sám, podotkl Marek, podle kterého by dohoda měla eliminovat riziko další dluhové nákazy v zemích eurozóny.

Řecko bude muset výrazně škrtat v platech a důchodech státních zaměstnanců, kteří se na celkové pracovní síle v zemi podílejí zhruba čtvrtinou a mají značná privilegia v platech, důchodech a zajištěnosti míst. Vláda rovněž hodlá zvýšit daň z přidané hodnoty ze 21 na 23 procent a o deset procent zvednout spotřební daně na alkohol a tabák.

Z ekonomického pohledu je sice dohoda mezi Řeckem, MMF a EU podle Marka v pořádku, má však i svá rizika. Jediné, čeho bych se obával, jsou sociální nepokoje, které mohou tak drastické rozpočtové škrty vyvolat, upozornil Marek. Dodal, že sociálně-politické třenice by pak mohly ohrozit naplnění této důležité dohody.

Zvýšení řecké DPH by podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury letos nemělo zdražit zájezdy do Řecka, jejichž ceny byly pevně dohodnuty už loni. Okamura podotkl, že přímé útraty českých turistů v Řecku jsou nižší než cena zájezdu do této země. Zvýšení DPH a spotřební daně by proto nemělo mít výrazný vliv na rozhodování Čechů, zda na dovolenou zamíří právě do Řecka. Mnohem významnějším faktorem je celková nejistota. Dostáváme nyní mnoho dotazů, zda si lidé mají koupit zájezd do Řecka, podotkl Okamura.

Řecká krize český finanční sektor podle odborníků výrazněji negativně neovlivní. Pro Česko nicméně kvůli Řecku může být dražší získávat peníze na dluhopisovém trhu. Česká měna v posledních dnech i kvůli krizi v Řecku oslabila vůči euru. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky bude situace kolem Řecka českou korunu ovlivňovat i v dalších dnech. Přestože v historii politika nehrála na českých finančních trzích důležitou roli, tentokrát vnímáme určité riziko. Fiskální pozice se zhoršuje nejen v ČR, investoři začínají být vnímavější ke stavu veřejných financí, podotkl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek