Německá vláda asi schválí pomoc Řecku jen na 1 rok

03.05.2010
čtk

Německá vláda dnes na svém mimořádném zasedání s velkou pravděpodobností schválí poskytnutí finanční pomoci zadluženému Řecku. Ta by podle dnešní dohody ministrů financí eurozóny měla v příštích třech letech celkově dosáhnou 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč). Berlín se ale nejspíš zaváže k podpoře potápějící se řecké ekonomiky zatím jen pro příští rok, a to půjčkou 8,4 miliardy eur (214 miliard Kč). Vyplývá to z návrhu příslušného zákona, jehož obsah zveřejnila agentura Dow Jones Newswires. Schválit ho pak ještě musí obě komory německého parlamentu a podepsat prezident.

Tento úvěr má poskytnout německá státní rozvojová banka KfW. Nepůjde tedy ze spolkového rozpočtu. Souhlas s ním v návrhu zákona kabinet zdůvodňuje zájmem Německa a Evropy zajistit finanční stabilitu eurozóny a umožnit Řecku, aby ve středně a dlouhodobém horizontu bylo opět schopné krýt své finanční potřeby samo na kapitálovém trhu.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble včera po jednání s kolegy v Bruselu prohlásil, že v pondělí na jednání německé vlády doporučí schválit dohodnutý záchranný plán pro Řecko. Na Německo jako největší ekonomiku eurozóny má připadnout největší podíl z části, kterou poskytnou země platící eurem – 28 procent. Z 80 miliard eur tak Němci Aténám pošlou 22,4 miliardy. Zbývajících 30 miliard dá k dispozici Mezinárodní měnový fond.

Většina německé veřejnosti ale stále jakoukoli pomoc Řekům odmítá. I kvůli tomu se berlínská vláda k finanční sanaci řecké ekonomiky zprvu stavěla opatrně a podmiňovala ji tvrdými úspornými opatřeními aténské vlády. Kancléřka Angela Merkelová si za to v posledních dnech vysloužila kritiku, že svým váhavým postojem napomohla znejistění trhů a dalšímu prohloubení dluhové krize Řecka.

Německá vládní koalice ale musí mít vedle osudu eurozóny na zřeteli i svou budoucnost. V neděli se totiž konají důležité volby v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, a pokud v nich neuspěje, přijde o většinu v horní komoře parlamentu, Spolkové radě. Tím by po něco víc než půl roce vládnutí ztratila možnost prosadit další reformy.

Po předpokládaném pondělním souhlasu vlády s pomocí Řecku ji poté budou posuzovat němečtí zákonodárci. Opoziční sociální demokraté sice včera zpochybnili dříve avizovanou připravenost záchranný balík pro Řeky podpořit, vládní koalice má ale zatím v obou komorách parlamentu většinu, která jí ke schválení normy stačí. Spolkový sněm i Spolková rada by ji mohly odsouhlasit příští pátek nebo sobotu. Neočekávají se ani výhrady prezidenta Horsta Köhlera. Někteří němečtí odpůrci pomoci Řecku se ale chystají zákon napadnout u německého ústavního soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek