Schröder pro provázání Ruska s EU

07.05.2010
čtk

Bližší provázání Ruska s Evropskou unií může pevněji a dlouhodoběji spojit tuto zemi s Evropou a šířit tam západní hodnoty. EU zase může získat stabilní přísun surovin. V přednášce pořádané sociálnědemokratickou nadací Friedricha Eberta při příležitosti konce druhé světové války před 65 lety to řekl bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Ve střednědobé perspektivě ještě nelze plné členství Ruska v Evropské unii očekávat, řekl podle agentury DPA exkancléř, který stál v čele německé vlády v letech 1998-2005. Nová dohoda o partnerství a spolupráci, která se mezi EU a Moskvou připravuje, ale podle něj není dostačující.

Jako příklad, kam by smluvně zajištěná kooperace měla směřovat, uvedl liberalizaci vzájemného obchodu až na úroveň zóny volného obchodu, a užší spolupráce v bezpečnostní politice, citovala DPA z textu projevu. Takový postup by prý posiloval modernizaci Ruska a přibližoval tuto zemi západnímu hodnotovému a právnímu systému.

Široké hospodářské partnerství s Moskvou by podle Schrödera představoval pro Evropu šanci, jak obstát v globální soutěži s Asií a USA. Poukázal na to, že se rusko-americké vztahy po výměně vlády ve Washingtonu zásadně změnily. Prezident Barack Obama ukončil krátkozrakou a neúspěšnou politiku svého předchůdce Rusko tlumit a obkličovat, řekl. To následně znamená, že nemůže dojít ani k přijetí Gruzie a Ukrajiny do NATO, dodal.

Sociální demokrat Schröder je známý svými proruským i postoji. S nynějším ruským premiérem, dříve prezidentem Vladimirem Putinem jsou osobní přátelé. Díky Putinovi je Schröder nyní předsedou dozorčí rady konsorcia Nord Stream, které připravuje výstavbu kontroverzního plynovou po dně Baltského moře z Ruska přímo do Německa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek