Slota chce zbrojit proti Maďarsku

08.05.2010
čtk

Řešení romské otázky není prioritou ve volebním programu současné vládní Slovenské národní strany (SNS). Novinářům to včera při představování programu řekl šéf nacionalistů Ján Slota. Strana v uplynulých dnech čelila kritice za sporné billboardy se zjevně protiromskou kampaní. SNS se chce podle Sloty zaměřit zejména na hospodářství a obranyschopnost země.

Pokud se SNS dostane po červnových volbách do vlády, chce zvýšit bojeschopnost armády a zmodernizovat její výzbroj. Za možného agresora, který by mohl Slovensko ohrozit, označil Slota jižního souseda – Maďarsko. A tady nám nepomůže ani to, že jsme společně v Evropské unii a že jsme v Severoatlantické alianci, poznamenal.

Šéf SNS již v minulosti opakovaně upozorňoval na prohlášení některých politiků z jižního břehu Dunaje o velkém Maďarsku či o hrozícím vyhlášení autonomie pro zhruba půlmilionovou maďarskou menšinu na jihu Slovenska. Politologové se shodli, že protimaďarské výpady Slota využívá ke zvýšení popularity.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že oblíbenost strany se pohybuje okolo pěti procent, což je hranice nutná pro vstup do parlamentu. V předchozích volbách před čtyřmi roky získala SNS přes 11 procent hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek