Brusel chce zvýšit peníze v záchranném fondu na 110 mld.eur

09.05.2010
čtk

Evropská komise dnes nejspíš navrhne ministrům financí EU zvýšení finančních prostředků v „záchranném“ fondu EU z 50 na 110 miliard eur (z 1,3 bilionu korun na zhruba 2,8 bilionu korun). ČTK to dnes řekl diplomatický zdroj. Komise bude ale chtít i právní zakotvení bilaterálních půjček, jejichž prostřednictvím mají země eurozóny v následujících třech letech poskytnout zadluženému Řecku 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun).

Peníze z fondu dosud mohly čerpat jen členské státy EU, které si ovšem drží národní měny a neplatí eurem. Během hospodářské a finanční krize těchto finančních prostředků využilo Maďarsko a Lotyšsko. Unie navíc v loňském roce odsouhlasila navýšení objemu peněz ve fondu z 25 na 50 miliard eur (ze 650 miliard eur na 1,3 bilionu korun).

Ve hře je údajně i právní zakotvení bilaterálních půjček, jimiž unie pomůže Řecku. O této možnosti jednali již v pátek lídři členských států eurozóny na summitu v Bruselu. Protože jde o velmi drahé řešení současné situace, země platící eurem by si přály, aby podmínky pro poskytnutí úvěrů byly natolik neatraktivní, že by je bylo možné využít až jako poslední možnost.

O zvýšení dramatičnosti jednání v Bruselu se postaral i německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který musel být ještě před diskusí převezen do nemocnice na pozorování. Podle agentury DPA se mu přitížilo, když si vzal nejmenovaný lék. Schäuble má zdravotní potíže od roku 1990, kdy se štěstím přežil atentát, při němž byl několikrát postřelen a od té doby je ochrnutý na spodní část těla.

Zatím není zřejmé, kdy jednání ministrů financí skončí. Diplomaté se ale shodují, že by se tak rozhodně mělo stát do půlnoci, protože v tu dobu otevírají trhy v Hongkongu a případné negativní zprávy by mohly otřást nejen kurzem eura, ale i světovými burzami.

K delšímu zasedání by mohla přispět i Schäubleho hospitalizace. Nahradit by jej měl německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, který však musí přijet z Berlína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek