Byly uděleny ceny Paměti národa

09.05.2010
čtk

Cenu Paměti národa, kterou letos poprvé udělovalo sdružení POST BELLUM, získal válečný hrdina, chartistka a ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Čtvrtým oceněným za boj proti totalitě byl sedlák, který v 50.letech skrýval přítele pronásledovaného komunisty. Ceny byly uděleny v rámci slavnostního koncertu na pražském Žofíně, akce měla připomenout 65.výročí konce druhé světové války. Ředitel POST BELLUM Mikuláš Kroupa zároveň vyzval k založení evropského institutu MEMORY OF THE NATIONS (Paměť národů).

Například dvaadevadesátiletý generál Tomáš Sedláček byl oceněn za to, že celou druhou světovou válku bojoval proti nacistům, načež byl v 50.letech obviněn z velezrady a odsouzen na doživotí. Sedlák Jan Pecka ze Zadního Chlumu v jižních Čechách zase se svou rodinou poskytl v padesátých letech azyl rodinnému příteli, kterého pronásledovala Státní bezpečnost. Známý se u nich nakonec musel ukrývat 16 let.

Další laureátka Věra Roubalová Kostlánová zase za komunismu pomáhala vyrábět a šířit samizdatovou literaturu, podepsala i se svým manželem Chartu 77, a za to byla pronásledována, vyslýchána a vězněna. Organizátoři také uvedli, že „Věra Roubalová cenu přebírá zástupně za poctivé a čestné lidi, kteří byli oporou disentu a odmítli se přizpůsobit totalitní moci.“ Jako čtvrtý převzal ocenění studentský vůdce z období sametové revoluce a nynější ředitel humanitární společnosti Člověk v tísni Pánek.

Slavnostní vyhlašování doprovodil koncert, zazpívala zde třeba Aneta Langerová nebo Monika Načeva. Akci živě vysílala Česká televize a Česká rozhlas – Radiožurnál. Ředitel POST BELLUM Kroupa při té příležitosti vyzval českou společnost, aby jim pomohla založit evropský občanský institut MEMORY OF THE NATIONS (Paměť národů). Zde by shromažďovali výpovědi pamětníků, které by zároveň digitalizovali a zpřístupňovali nejširší veřejnosti.

Na cenu bylo nominováno všech 1350 pamětníků, jejichž vzpomínky na totalitu sdružení Post Bellum za posledních deset let natočilo. V rámci projektu My jsme to nevzdali tak vzniklo multimediální DVD pro školy, kde se žáci dozví o událostech let 1938-1989 přímo od očitých svědků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek