Rozhodne se v červnu o rozhovorech s Islandem?

11.05.2010
čtk

Evropská komise v únoru doporučila, aby EU zahájila jednání o vstupu s Islandem. Potvrdí rozhodnutí červnová Evropská rada? Slovenský člen Evropské komise Maroš Šefčovič, který má na starosti institucionální vztahy včera prohlásil, že Island má mezi členskými státy „solidní podporu“.

Island, který se dlouho k případnému vstupu do unie stavěl odmítavě, o přijetí do EU požádal po loňském zhroucení svého bankovního systému. Přes své potíže je ostrovní země na vstup v zásadě připravena lépe než řada dalších kandidátů.

Nové kapitoly s Tureckem

Ještě do summitu by mohly být otevřeny další kapitoly vstupních rozhovorů s Tureckem. Po jednání ministrů zahraničí členských zemí unie to za předsednictví řekl španělský ministr Miguel Ángel Moratinos.

Moratinos dále slíbil, že ještě za španělského předsednictví budou otevřeny další kapitoly obtížného jednání s Tureckem. Po rozhovoru se svým tureckým kolegou Ahmetem Davutogluem však odmítl říct, kolik jich bude.

Jednání o přijetí Turecka, které o členství usiluje už několik desítek let, bylo zahájeno v roce 2004, ale z 35 přístupových kapitol bylo zatím otevřeno jen 12 a uzavřena byla jen jedna. Řada zemí unie se k přijetí Turecka staví odmítavě nebo přinejmenším zdráhavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek