Evropským bankám hrozí kvůli Řecku ztráty 75 miliard eur

12.05.2010
čtk

Pokud by dluhová krize v Řecku eskalovala, mohly by mít evropské banky ztráty v rozsahu 50 až 75 miliard eur (od 493 miliard do 1,9 bilionu Kč). Odhaduje to největší německá banka Deutsche Bank. Podle ní by část bankovních domů v Evropě pravděpodobně byla nucena část řeckých státních dluhopisů odepsat.

Deutsche Bank sama o sobě není vůči řeckým státním dluhopisům primárně příliš exponována. Kvůli šíření řecké nákazy pro ni ale potenciální riziko představují dopady terciárních trhů. Deutsche Bank totiž drží cenné papíry bank ze Španělska či Itálie a tyto finanční domy už mohou být řeckou krizí ohroženy mnohem více.

Přestože je Deutsche Bank vůči řeckým dluhopisům exponována jen zanedbatelně, problémem by mohlo být další rozšíření takzvaných úvěrových spreadů CDS. Zástupce ředitele řízení rizika Stuart Lewis řekl, že pak by mohly bance vzniknout ztráty u nelikvidních pozic. Držitelé řeckých státních dluhopisů by podle Deutsche Bank v případě eskalace problémů v první řadě mohli být nuceni část dluhu odepsat.

Velké riziko ale může být právě v terciárních trzích a jejich dopadu na banky, které se jinak v řeckých dluhopisech příliš neangažují. Deutsche Bank upozorňuje, že problémy by mohly vést k další krizi, která by určitě mohla mít globální charakter. Nejdříve by se nákaza projevila ve slabších zemích Evropské unie a pak i v zemích střední a východní Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek