Komise chce od roku 2011 posuzovat národní rozpočty

12.05.2010
čtk

Evropská komise navrhla, aby státní rozpočty všech členských zemí EU ještě před jejich schvalováním v národních parlamentech na začátku každého roku posuzovala Evropská unie. Členské státy by musely s novým mechanismem vyslovit souhlas. Pokud to udělají začne platit od roku 2011.

Členské státy by měly profitovat z brzké koordinace na evropské úrovni v době, kdy připravují národní rozpočty a národní reformní programy, uvedla Evropská komise. Posuzování rozpočtů může podle komise ulehčit přípravu konvergenčních programů a programů stability, které členské státy EU každý rok připravují.

Dnešní návrh počítá, že by Evropská komise mohla posuzovat rozpočty všech států unie. Dosud připouštěla pouze členské státy eurozóny. Souhlas členských států ale může být velký problém. Někteří evropští politici již dali najevo, že s podobným postupem nesouhlasí.

Pakt stability se sankcemi

Brusel podle očekávání navrhl i zpřísnění Paktu stabilitu a růstu, který v podstatě zahrnuje unijní rozpočtová pravidla. Podle nich by neměl roční deficit rozpočtu překročit tři procenta HDP a celkový dluh 60 procent HDP. Tato pravidla však v současnosti porušuje drtivá většina členských států, což znepokojuje mimo jiné i finanční trhy.

Předseda Evropské komise José Barroso na tiskové konferenci připustil, že Pakt stability a růstu by měl zahrnovat nové sankce, aniž by je však konkrétně specifikoval. V současnosti je možné členské státy EU za porušování pravidel trestat finančními sankcemi, nebo zastavením přílivu evropských dotací. Unie však k takovému kroku nikdy nepřistoupila.

Musíme se více soustředit na celkový státní dluh a dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Členské státy by si měly být jisté, že mají efektivní rozpočtový rámec. Porušení paktu by mělo řešit rychleji, uvedla Evropská komise ve dnes zveřejněných návrzích.

Záchranný mechanismus eurozony

Brusel chce rovněž přenést do unijního práva stálý záchranný mechanismus pro eurozónu, který by měl zabránit opakování řecké krize a jejímu přelévání do dalších zemí. Ministři financí eurozóny zatím schválili finanční pomoc ve výši až 750 miliard eur pro případ, že se problémy Řecka přenesou i do jiných zemí.

Unijní smlouvy však s podobnou pomocí nejen nepočítají, ale dokonce jí i zakazují. Eurozóna však využila takzvaného článku 122, který dovoluje přijímat rozhodnutí v případě katastrofy v podstatě bez ohledu na legislativu EU.

Potřebujeme jasné a důvěryhodné procedury pro poskytování finanční podpory pro členské státy eurozóny, které se ocitnou pod tlakem vážných finančních problémů. Musíme zajistit finanční stabilitu eurozóny ze střednědobého i dlouhodobého hlediska, uvedla EK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek