Slovenská opozice tlačí na rychlé rozhodnutí o pomoci Řecku

12.05.2010
čtk

Slovenští poslanci dnes na mimořádné schůzi parlamentu budou jednat o vládním usnesení, kterým se Slovensko zavázalo poskytnou finanční půjčku zadluženému Řecku.

Opozice se pokusí vládu sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica přimět, aby do týdne předložil k ratifikaci smlouvu o pomoci Řecku. Také bude chtít analýzu dopadů záchranného balíčku na slovenský státní rozpočet a rozbor opatření pro ozdravení veřejných financí.

Osud návrhů je ale nejistý, protože opozice nemá dostatek hlasů k jejich prosazení. Vládní Slovenská národní strana nicméně pomoc Aténám kritizovala. Další koaliční Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko oznámila, že se schůze nezúčastní. Ani opoziční strany nejsou v názoru na půjčku jednotné. Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s ní kvůli stabilitě eura souhlasí.

Slovensko by jako člen takzvané eurozóny mělo Řecku půjčit 816 milionů eur (asi 20,8 miliardy korun). O poskytnutí této sumy by měl podle Fica rozhodnout až parlament, který vzejde z červnových voleb. Opozice to ale odmítla a iniciovala mimořádné zasedání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek