Bezletové zóny kolem mraků sopečného popela budou menší

13.05.2010
čtk

Evropská agentura pro leteckou bezpečnost (EASA) navrhuje výrazně zmenšit bezletové zóny kolem mraků sopečného popela, a to na 190 kilometrů kolem viditelného vulkanického mraku. Převezme v tomto směru pravidla praktikovaná v USA, což by zmenšilo budoucí uzavřené oblasti
a tím i letová zdržení způsobená jejich oblétáním. Oznámil to v noci na dnešek v Bruselu mluvčí EASA Daniel Höltgen.

Navrhované stodevadesátikilometrové ochranné zóny (120 mil v amerických předpisech) kolem každého mraku nebo sloupu sopečného popela, do nichž by napříště nesměla vstoupit žádná letadla, jsou o stovky kilometrů menší než zóny praktikované podle dosavadních pravidel.

Tuto změnu by přivítaly především letecké společnosti, kterým by nová pravidla umožnila přímější lety i méně zákazů startů, tak cestující, protože by v případě sopečné aktivity jako je z nynější islandské sopky Eyjafjallajökull odpadlo méně spojů.

Kvůli erupci Eyjafjallajökull byla od 15. dubna do 21. dubna letecká doprava nad Evropou paralyzována, omezení se dotkla i transatlantických letů. Zrušeno bylo na 100.000 letů, výluka zasáhla 29 procent celosvětové letecké dopravy.

Opatření se podle Mezinárodní asociace letišť (ACI) dotkla více než 300 letišť a postiženo bylo deset milionů cestujících. Ztráty leteckých firem dosáhly podle Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) nejméně 2,5 miliardy eur (64 miliard Kč). Letecké společnosti kritizovaly EASA, že bezpečnostní pravidla vedoucí k tomuto kolapsu jsou zbytečně opatrná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek