Rozehrává Orbán další spor se Slovenskem?

13.05.2010
čtk

Mezi Slovenskem a Maďarskem to opět jiskří. Slovensko ve středu povolalo svého velvyslance ke konzultacím, když Maďarsko oznámilo, že chystá zákon, který by půlmilionové maďarské menšině umožnil získat maďarské občanství. Slovenský premiér Robert Fico dnes naznačil, že by potom mohli ztratit slovenské.

Nový spor mezi Bratislavou a Budapeští vypukl měsíc před parlamentními volbami na Slovensku. Fico uvedl, že chystané maďarské právní úpravy o dvojím občanství znamenají bezpečnostní riziko pro Slovenskou republiku. Bratislava novelu zákona o dvojím občanství v navrhované podobě a bez konzultací považuje za jednostranný krok Maďarska, který je v rozporu s mezinárodním právem. Slovensko také předloží zákon k posouzení vysokému komisaři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro menšiny.

O právní úpravy, které by umožnily Maďarům žijícím v zahraničí získat maďarské občanství, usiluje nová vznikající pravicová maďarská vláda Viktora Orbána. Početné maďarské menšiny žijí kromě Slovenska i v Rumunsku nebo Srbsku.

Zákonem se v pátek na svém prvním zasedání po volbách bude zabývat maďarský parlament. Očekává se, že bude přijato jen usnesení a schválen bude až později. Zcela jistě ale projde, protože Orbánův FIDEZS ve volbách získal ústavní většinu.

Slovenské zákony lidem umožňují mít dvojí státní občanství. Také občan jiného státu může požádat o občanství Slovenské republiky a přitom si ponechat původní občanství, pokud to legislativa daného státu umožňuje, řekla ČTK Alena Koišová z ministerstva vnitra. Fico dnes neupřesnil, na základě jakých právních úprav by mohli slovenští Maďaři o slovenské občanství přijít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek