EU má v britské vládě na starost umírněný konzervativec

15.05.2010
čtk

V novém britském kabinetu bude mít na starosti Evropskou unii umírněný konzervativec David Lidington. Podle britských komentátorů tak konzervativní premiér David Cameron udělal vstřícné gesto vůči Evropské unii i vůči koaličním liberálním demokratům, kteří jsou na rozdíl od konzervativců proevropští.

Lidington se stal náměstkem ministra zahraničí pro Evropu ve čtvrtek večer. Cameron po vytvoření koalice jmenoval ve středu ministry a během čtvrtka doplňoval náměstkovské posty, z nichž 15 obsadili liberální demokraté.

Náměstkem pro Evropu se nestal důrazný euroskeptik Mark Francois, který tuto funkci zastával v opozičních časech ve stínové vládě konzervativců. Francois také hrál klíčovou úlohu při vytváření nové frakce, kterou v Evropském parlamentu vytvořili konzervativci s několika euroskeptickými stranami, včetně české ODS.

Podle deníku The Guardian jmenování Lidingtona na tento citlivý post signalizuje ukončení více než deseti let nepřátelství toryů vůči EU. Podle Financial Times (FT) jeho jmenování vyvažuje tvrdý rétorický postoj ministra zahraničí Williama Haguea. Listy ale připomínají, že Lidington je spíš realista než proevropský politik.

Daily Mail se ale domnívá, že Cameron riskuje střet s euroskeptiky ve vlastní straně. Cituje známého konzervativního poslance Billa Cashe, podle něhož jde o zbytečný ústupek liberálním demokratům. David Lidington je známý eurofil. Znamená to, že pominuli Marka Francoise, který patří k eurorealistickému křídlu strany. To je směšné, řekl listu Cash.

Podle The Guardian chce Cameron také vyslat vstřícný signál do Bruselu i kvůli chystané regulaci takzvaných hedgeových fondů. Británie chtěla odložit jednání o regulaci s tím, že nová vláda neměla dost času se na ně připravit. Na 80 procent hedgeových fondů v Evropě působí v londýnské City a Británie usiluje o jejich co nejmenší regulaci.

Zatím se ale zdá, že nové předpisy budou schváleny už v úterý. Britové ale zřejmě nemají šanci tomu zabránit, protože se rozhoduje kvalifikovanou většinou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek