Turecká opozice požádala o zrušení návrhu na změnu ústavy

15.05.2010
čtk

Hlavní strana turecké opozice, Lidová republikánská strana (CHP), požádala nejvyšší soud o zrušení návrhu na ústavní reformu, který považuje za ohrožení platného sekulárního systému nynější islamisticky orientovanou vládou. Úřady již ve čtvrtek oznámily, že se referendum ke schválení této reformy bude konat 12. září.

Mezi plánované změny v ústavě, které mají podle svých iniciátorů Turecku pomoci přiblížit se Evropské unii, patří například změny v soudní hierarchii a omezení pravomocí armády. Právě ta se ale považuje za garanta sekulárního systému a za hráz proti sílícímu islamismu.

Cestu ke schválení kontroverzní reformy v referendu otevřel ve středu svým podpisem prezident Abdullah Gül. Učinil tak poté, co minulý týden reformu schválil parlament, nikoli však dvoutřetinovou většinou, která by umožnila její schválení i bez referenda.

Kritici obviňují vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), že využívá reforem k tomu, aby narušila nezávislost soudnictví a aby jmenovala do vrcholných soudních funkcí své stoupence. Jde prý o součást dlouhodobé strategie AKP, jak islamizovat Turecko.

Dodatky omezují jurisdikci vojenských soudů a opravňují civilní soudy, aby v době míru soudily vojáky obviněné z pokusů o státní převrat či z dalších trestných činů namířených proti bezpečnosti státu. Šéf armády a jeho čtyři zástupci mohou být v některých případech souzeni nejvyšším soudem.

Současná turecká ústava byla přijata v roce 1982 po vojenském převratu. Změny v základním zákonu požaduje EU, jejímž kandidátem je Turecko od roku 1999. Vstupní rozhovory, které však postupují velice pomalu, byly zahájeny až v roce 2005.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek