USA o rok prodloužily sankce vůči Barmě

15.05.2010
čtk

Americký prezident Barack Obama o rok prodloužil sankce USA proti Barmě, jejíž vojenský režim podle Spojených států potlačuje demokracii. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Bílý dům.

V oficiálním dokumentu Bílého domu se uvádí, že prezident se rozhodl prodloužit donucovací opatření, které v květnu 1997 vyhlásil tehdejší prezident Bill Clinton a potom je několikrát zpřísnil prezident George Bush. V pátečním prohlášení Kongresu Obama mimo jiné uvedl, že jednání a politika barmské vlády stále představuje mimořádné nebezpečí pro národní bezpečnost a zahraniční politiku USA.

Oznámení přichází čtyři dny poté, co se náměstek americké ministryně zahraničí Kurt Campbell sešel s vůdkyní barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij. Na tiskové konferenci pak vyjádřil znepokojení ohledně politického ovzduší, které junta v zemi vytvořila před prvními volbami po 20 letech, a vyslovil obavy, že hlasování nebude legitimní. Režim vyzval, aby zajistil otevřenost voleb.

USA se v rámci nové politiky prezidenta Baracka Obamy od září 2009 pokouší obnovit dialog s barmským režimem. Spojené státy tehdy konstatovaly, že sankce nemají žádný vliv na vývoj nejuzavřenějších politických režimů na světě. Od té doby však američtí činitelé opakovaně dávají najevo své zklamání s vývojem v asijské zemi.

Sankce v praxi zakazují americké investice v Barmě a vývoz finančních služeb do Barmy a týkají se také dovozu barmských výrobků do USA. Jsou zaměřeny také proti osobám, které podporují barmský režim a proti jejich firmám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek