Komisař Rehn: Stabilizační fond EU nesmí být atraktivní

16.05.2010
čtk

Krizový mechanismus, na němž se zhruba před týdnem dohodla Evropská unie, musí být natolik neatraktivní, aby jej členské země nezneužívaly. Řekl to komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Mechanismus bude mít v podobě stabilizačního fondu k dispozici až 750 miliard eur (asi 19,1 bilionu Kč).

Stabilizační fond je výsledkem jednání Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Instituce se na založení fondu dohodly v reakci na eskalaci dluhové krize v Řecku, která začala ohrožovat i další země eurozóny. Přispěla totiž k turbulencím na finančních trzích a začala prodražovat náklady na obsluhu dluhu slabším zemím eura.

Už samotné oznámení o založení stabilizačního fondu výrazně přispělo ke zklidnění trhů, takže výnosy dluhopisů opět klesly. Optimismus ale příliš dlouho nevydržel a koncem týdne už byly trhy opět nervózní. Mají totiž obavy, že následné fiskální úspory v mnoha evropských zemích mohou přispět ke zpomalení procesu oživení evropské ekonomiky.

Podle Rehna je důležité, aby trh dohodu o založení fondu viděl jako signál, že evropské instituce jsou odhodlány eurozónu bránit. Eurozóna se ale podle něj musí připravit i na nejhorší možný scénář. Co tím přesně myslí, ale komisař nevysvětlil.

Samozřejmě je tam otázka morálního hazardu. Ten mechanismus musí být natolik neatraktivní, aby žádný lídr ze žádné evropské země necítil pokušení k tomu systému se uchýlit, prohlásil komisař na výročním jednání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Záhřebu. Jen se zeptejte (řeckého premiéra) Jorga Papandrea, zda je ochoten se na ten systém nyní obrátit, dodal Rehn.

Rehn se také dotknul dalšího rozšiřování eurozóny, které je kvůli Řecku podle některých kritiků nyní nemyslitelné. Rehn ale řekl, že EU dala jasně najevo, že s rozšiřováním eurozóny chce pokračovat. Před pár dny totiž unie uvedla, že příští rok by se mohlo stát členem eurozóny Estonsko. Rehn dodal, že klíčové je to, zda uchazeč splňuje podmínky.

To, že Estonsku navrhujeme, aby se připojilo (k eurozóně), je důkazem, že problémy v Řecku nezhatí vyhlídky na případný vstup do eurozóny, pokud (kandidáti) splňují kritéria, řekl Rehn.

Země Evropské unie, které ve svých účtech mají určitý fiskální prostor, by podle komisaře neměly urychlovat konsolidaci veřejných financí. Pomohou tak zabránit zpomalení hospodářského oživení v celé EU. Země, které nemají žádný nebo jen malý prostor, by (naopak) měly fiskální konsolidaci urychlit a přijmout konkrétní opatření, podotkl Rehn.

Evropa také podle komisaře potřebuje strategii ukončení protikrizových opatření. Jimi se bude podrobně zabývat až nadcházející schůzka největších světových ekonomik G20, která se bude konat v červnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek