ČR je jediný partner Británie v boji proti nové regulaci hedgeových fondů

17.05.2010
čtk

Británii podporuje v odporu proti nové unijní regulaci takzvaných hedgeových fondů jen Česká republika. Shodují se na tom britské listy, podle nichž ale nový britský ministr financí George Osborne na úterním jednání ministrů financí Evropské unie přizná porážku a nebude proti nové direktivě bojovat.

Podle deníků The Times a The Independent podporuje Británii v odporu proti přísnější regulaci těchto fondů jen Česká republika. List Daily Mail přiřadil do hrstky zemí, které mají výhrady, vedle ČR ještě Švédsko.

Britský boj je předem prohraný

V Británii je na 80 procent hedgeových fondů v Evropě. Nová britská vláda požádala kvůli britským volbám o odklad rozhodnutí, ale španělská ministryně financí Elena Salgadová to jménem předsednictví EU odmítla.

Podle zdrojů ministerstva financí požádá Osborne při prvním vystoupení v Bruselu po britských volbách své kolegy o ústupky, ale nemíní se pouštět do potenciálně škodlivého boje, který je předem prohraný. O nové regulaci totiž nebudou ministři rozhodovat jednohlasně, ale kvalifikovanou většinou. A Británie očekává ze 27 členských zemí podporu pouze od České republiky, napsal The Independent.

Víme, že si musíme vybrat bitvy, které budeme bojovat a tuhle jsme už prohráli, řekl listu Daily Mail zdroj ministerstva financí. Mohli bychom do toho jít naplno. Ale v britském zájmu bude možná tentokrát nevytahovat těžký kalibr, dodal.

(Osaborne) bude prezentovat náš postoj – přátelsky, ale otevřeně. Ale musíme si uvědomit, že celý tento proces se už dostal hodně daleko, řekl další zdroj deníku The Times.

Původní návrh byl rozředěn

Britské rozhodování podle listu ovlivňuje i to, že celá regulace byla oproti původním záměrům poměrně zmírněna a rozředěna. Bývalý náměstek britského ministra financí Paul Myners řekl, že nová regulace londýnský finanční sektor nepoškodí. V direktivě nezůstalo nic, co ohrozí životaschopnost odvětví hedgeových fondů v Británii nebo dlouhodobou pozici Londýna jako střediska jejich aktivity, prohlásil Myners.

The Daily Telegraph zase citoval nejmenované bankéře, podle nichž nová regulace nemá tolik zabránit další krizi, jako zaútočit na anglosaský model kapitalismu a na londýnskou City. Podle šéfa jednoho z hedgeových fondů je neshoda mezi Británií a skupinou zemí vedených Francií a Británií součástí velmi staré bitvy. Proti regulaci ostře vystupují také Spojené státy.

Nová britská vládní koalice spojuje euroskeptické konzervativce s liberálními demokraty, kteří jsou z britských politických stran nejvíce proevropští.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek