Eurozóna projedná kontrolu národních rozpočtů Komisí

17.05.2010
čtk

Ministři financí eurozóny dnes vůbec poprvé budou jednat o možnosti, aby Evropská unie v budoucnosti posuzovala rozpočty členských států ještě před jejich schvalováním v národních parlamentech. Tento krok je součástí návrhů, které minulý týden představila Evropská komise.

Kromě posuzování národních rozpočtů Brusel počítá i se zpřísněním unijních rozpočtových pravidel, jež jsou obsaženy v takzvaném Paktu stability a růstu. Státy, jejichž roční deficit veřejných financí překročí tři procenta hrubého domácího produktu, by v budoucnosti měly být rychleji a přísněji trestány.

Soubor navržených opatření má dlouhodobě stabilizovat finanční situaci v EU, především pak v eurozóně, která v současnosti čelí nejvážnější krizi v historii. Trhy, které znepokojuje výše dluhů v některých zemích platících eurem, především v Řecku, Španělsku a Portugalsku, neuklidnilo ani nedávné ustavení stabilizačního fondu se 750 miliardami eur (zhruba 19,1 bilionu Kč).

Evropští politici kromě úpravy unijních pravidel usilují také o větší regulaci finančních trhů. Nejblíže ke schválení má regulace takzvaných hedgeových fondů, které zpravidla využívá bohatší klientela či instituce. O pravidlech pro tyto fondy by již v úterý měli hlasovat ministři financí celé EU, ale jednat o ní budou i ministři eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek