EU zřejmě navzdory odporu schválí regulaci hedgeových fondů

18.05.2010
čtk

Ministři financí Evropské unie dnes v Bruselu nejspíš předběžně schválí regulaci takzvaných hedgeových fondů, které zpravidla využívá bohatší klientela či instituce. Fondy se během finanční a hospodářské krize dostaly pod palbu kritiky ze strany některých politiků a komentátorů za to, že využívají kontroverzních postupů a mají k dispozici obrovské objemy finančních prostředků.

Proti regulaci se dosud stavěla Velká Británie, kde sídlí až 80 procent evropských hedgeových fondů, k ní se podle informací britského tisku připojila i Česká republika a výhrady mělo také Švédsko. Ani nesouhlas všech tří zemí by na zablokování návrhu Evropské komise ovšem nestačil, protože šéfové státních pokladen o něm budou hlasovat kvalifikovanou většinou. Podle listu Daily Mail navíc Británie boj o změny v regulaci fondů již vzdala.

Na konečné podobě regulace se podepíše i stanovisko Evropského parlamentu. Názor europoslanců ovšem možná bude mírnější než náhled členských států. Klíčový hospodářský výbor Evropského parlamentu totiž v pondělí překvapivě vyhověl námitkám Američanů a Britů, kteří usilovali o to, aby fond s povolením k činnosti v jedné zemi EU měl automaticky tatáž práva ve všech 27 státech unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek