Janota vysvětloval v Bruselu úvěr pro ČSA

18.05.2010
čtk

Pokud by Evropská komise neschválila úvěr od státní společnosti Osinek pro ztrátové České aerolinie, znamenalo by to pro restrukturalizaci této firmy vážný problém. Řekl to dnes ministr financí Eduard Janota. Ten o problému kolem ČSA jednal v Bruselu, kde představitelům EU prý vysvětlil celou situaci.

Půjčku 2,5 miliardy korun ztrátovým ČSA začal Brusel prošetřovat v únoru. Úvěr má aerolinkám pomoci vytvořit rezervu na horší časy a pomoci se splátkami leasingu na letadla. EU ale má pro takové půjčky od státních firem přísná pravidla, může je posoudit jako nedovolenou státní pomoc. Právě tuto otázku nyní Brusel zkoumá.

Řadu věcí jsem panu komisaři (pro hospodářskou soutěž Joaquínu Almuniovi) vysvětlil; myslím, že z toho, na co se ptal, vše, řekl český ministr novinářům po setkání.

Kdyby nebyl schválen tržní úvěr Osinku, kdyby nebyla schválena jeho kapitalizace, tak v podstatě je restrukturalizace (ČSA) na vodě, připustil Janota. Ten se proto snažil vysvětlit Almuniovi, pod něhož tyto otázky v EK spadají, že obě věci spolu úzce souvisejí.

Dořešení tohoto procesu je zásadní. Pakliže by tento proces měl být jakýmkoli způsobem zpochybněn, tak nastává velký problém, řekl Janota ohledně prověřování úvěru. To podle něj může trvat dlouho.

Komise v únoru uvedla, že nemůže vyloučit, že půjčka, kterou letecká společnost použije na financování nákladů spojených s provozem společnosti, nepředstavuje státní pomoc.

Úvěr poskytl Osinek, který je v současnosti v likvidaci, Českým aeroliniím na základě úvěrové smlouvy z 30. dubna 2009. V říjnu loňského roku pak česká vláda rozhodla o uvolnění aktiv, kterými ČSA úvěr zajišťovaly. ČSA za úvěr ručily svojí sídelní budovou APC, kterou po zrušení zástavy prodaly Letišti Praha. EK proto upozornila, že úvěr není zajištěn aktivy. To ale popřela mluvčí ČSA Hana Hejsková. Podle ní je úvěr zajištěn místo sídelní budovy jinými zástavami.

Počátkem května Janota prezentoval restrukturalizační plán ČSA, podle něhož si záchrana ztrátových aerolinií vyžádá výrazné zmenšení společnosti. Ozdravný plán počítá mimo jiné se snížením počtu letadel o třetinu a počtu zaměstnanců až o desetinu.

ČSA se loni podle Janoty dostaly do rekordní ztráty 3,7 miliardy korun, vedení firmy přitom ještě na podzim hovořilo o rozmezí 3,3 miliardy až 3,5 miliardy. Firma za poslední léta prodala majetek za zhruba šest miliard korun a hlavně díky tomu hospodařila v roce 2008 s půlmiliardovým hrubým ziskem. Dvořák slibuje zisk na rok 2012 za podmínky, že nenastane nepředvídatelná událost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek