Ministři EU se dohodli na regulaci hedgeových fondů

18.05.2010
čtk

Ministři financí Evropské unie dnes předběžně souhlasili s regulací takzvaných hedgeových fondů. Podle některých názorů tyto fondy, které zpravidla využívá bohatší klientela či instituce, značně přispěly k rozpoutání finanční a následné hospodářské krize. Konečný kompromis musí EU ale dojednat ještě s Evropským parlamentem, jehož názor na regulaci je v některých detailech odlišný. Novináře o tom dnes informovalo španělské předsednictví EU.

Hedgeové fondy by nově měly předávat regulačním úřadům například informace o svém hospodaření, mimo jiné o tom, jak velkou část majetku tvoří cizí zdroje. Fondy ze zemí mimo EU by rovněž měly žádat o povolení k činnosti v jednotlivých členských státech unie. Tento bod je však zdrojem největších rozporů.

Podle návrhu, který dnes schválili ministři financí, by například americké hedgeové fondy měly žádat o povolení v každé ze 27 zemí EU. Hospodářský výbor Evropského parlamentu ovšem počítá s tím, že by mělo stačit jen povolení v jedné zemi, které by bylo následně platné pro celou evropskou sedmadvacítku.

Češi s Brity v opozici

Postoj parlamentního výboru je totožný s postojem Velké Británie, kde působí 80 procent evropských hedgeových fondů, a rovněž s názorem Česka. Obě země však nemají dostatek hlasů, aby návrh mohly zablokovat, protože se o něm hlasuje kvalifikovanou většinou. Je tak dobře možné, že vyjednávání mezi europoslanci a státy se zkomplikují.

My zastáváme názor velmi podobný britskému, protože bylo jednoznačně deklarováno, že jde o určitý první výstup k dalšímu jednání s parlamentem a mně to včera (v pondělí) potvrdil i pan komisař Barnier. V dané chvíli to bylo považováno za dostatečné a předpokládáme, že ty naše připomínky a připomínky Velké Británie budou zohledněny, řekl novinářům po jednání český ministr financí Eduard Janota.

Regulace by diskriminovala české investory

Češi mají obavy, že by regulace v podobě, kterou schválily členské státy, diskriminovala jejich investory. Spojené státy, kde působí největší světové hedgeové fondy, se totiž brání tomu, aby uzavíraly bilaterální smlouvy s malými zeměmi. Čeští investoři by tak v budoucnosti mohli ztratit možnost investovat do hedgeových fondů mimo Evropskou unii a na výběr by měli jen ty evropské. My se určitě ještě ozveme, dodal Janota.

Stejný postoj jako Britové a Češi zastává i Evropská komise, která se podle Barniera pokusí najít nový kompromis, jenž by vyhovoval nejen členským státům, ale i europoslancům.

Regulace se nicméně nezabývá pouze mapováním vlastnické struktury fondů a povoleními k působení v Evropské unii. Ministři se shodli, že by se měla týkat jen fondů, jejichž aktiva přesahují 100 milionů eur, tedy zhruba 2,6 miliardy korun. Europoslanci proti tomu usilují o to, aby se týkala všech hedgeových fondů bez výjimky.

V současnosti je působení fondů velmi mírně regulováno pouze na národní úrovni a řídí se standardy finančních trhů. Celosvětová finanční krize ukázala, že nekoordinovaná odpověď na rizika, která byla spojena s fungováním fondů, odhalila, že jejich efektivní řízení je v případě rizik jen velmi náročné, uvedlo španělské předsednictví EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek