Ministři zemědělství EU nechtějí volný obchod s Mercosurem

18.05.2010
čtk

Ministři zemědělství Evropské unie se postavili proti obnovení jednání o liberalizaci obchodu se seskupením jihoamerických zemí Mercosur. Jednání se na začátku května rozhodla znovu spustit Evropská komise, přestože před šesti lety skončila ve slepé uličce. Většina ministrů zemědělství, především pak Francie, má ovšem obavy, že by jednání mohla skončit zrušením některých dovozních cel. Rozhodnutí ministrů nemá ale na jednání, která dnes byla obnovena v Madridu, žádný vliv.

Nechápu, proč zrovna zemědělství musí být součástí evropských obchodních vyjednávání. Obzvláště proto, že některé jihoamerické země, především Argentina, přijímají nová ochranářská opatření na dovoz potravin, řekl novinářům francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire. Podle něj by odstranění dovozních cel v EU na zemědělské produkty ze zemí Mercosur vedlo k nárůstu importu hovězího o 70 procent a o 25 procent v případě drůbeže.

Jednání o zmírnění obchodních bariér a posílení spolupráce mezi EU a Mercosurem začala před více než deseti lety, v roce 2004 však byla kvůli řadě sporů přerušena. Zájem o oživení rozhovorů přinesla až globální finanční krize z roku 2008.

Členy Mercosuru jsou Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay a chystá se jím stát Venezuela, která bude zatím na jednáních pozorovatelem. EU je pro Mercosur největším obchodním partnerem, který se na obchodním obratu jihoamerického seskupení podílí téměř 21 procenty. Loni vzájemný obchod dosáhl 63 miliard eur (asi 1,6 bilionu Kč). Evropa je rovněž největším investorem v tomto regionu a v roce 2008 do něj z unie přiteklo 167 miliard eur.

Stanovisko ministrů zemědělství nicméně nebude mít na osud jednání žádný vliv, přestože by se za ně mohl postavit i Evropský parlament. Španělské předsednictví EU dnes se zeměmi sdruženými v Mercosur začalo jednat v Madridu, kde začíná summit Evropské unie a Latinské Ameriky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek