Řecko obdrželo od členů EU půjčku 14,5 miliardy eur

18.05.2010
čtk

Řecko dnes od ostatních členů Evropské unie obdrželo půjčku v objemu 14,5 miliardy eur (asi 370,6 miliardy Kč). Uvedlo to tamní ministerstvo financí, které tak potvrdilo předchozí neoficiální informace. Atény mají do středy splatné závazky za zhruba 8,5 miliardy eur (asi 217,3 miliardy Kč), které teď mohou díky pomoci uhradit v plné výši.

Na půjčku se složilo deset členů eurozóny, z nichž nejvíce přispělo Německo. Do Atén odeslalo 4,4 miliardy eur (asi 112,5 miliardy Kč). Zhruba 3,3 miliardy eur poslala Francie a přibližně 2,9 miliardy eur Itálie. Na pomoci se podílí také Španělsko, Nizozemsko, Rakousko, Portugalsko, Malta, Lucembursko a Kypr. Minulý týden už Řecko obdrželo asi 5,5 miliardy eur od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Peníze jsou součástí širší pomoci, která má v průběhu tří let dosáhnout až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Na pomoci Řecku se eurozóna v dubnu dohodla s MMF. Ten by měl celkem poskytnout asi 30 miliard eur.

Dluhopisy budou držitelům podle plánu proplaceny 19. května, sdělil agentuře Reuters zdroj blízký řecké vládě. Řecko musí ve středu splatit závazky ze státních dluhopisů s desetiletou splatností a pevným výnosem šest procent. Na trhu panovaly obavy, že Atény nebudou mít dostatek peněz, díky dnešní pomoci je ale možné splatit celou částku.

Podobné obavy se objevily už v dubnu, kdy mělo Řecko splatit dluhopis se splatností pět let v objemu 8,2 miliardy eur. Atény závazky 20. dubna sice uhradily, nervozita na trhu ale kvůli vysokým dluhům Řecka zůstala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek