USA nechtějí podpořit příspěvek na podporu zemí v Evropě

18.05.2010
čtk

Spojené státy budou zřejmě bránit snahám pověřit Mezinárodní měnový fond (MMF), aby poskytoval záchranné úvěry zemím, u nichž je pravděpodobné, že poskytnutý úvěr nesplatí. Vyplývá to z návrhu, který v noci na dnešek schválil americký Senát. V USA nyní sílí odpor vůči tomu, aby Američané prostřednictvím příspěvků měnovému fondu sanovali země v Evropě.

Hlasování bylo jednoznačné, pro návrh se vyslovilo 94 zákonodárců, proti nebyl ani jeden. MMF má přispět částkou asi 30 miliard eur k programu pomoci pro Řecko, v jehož rámci mají Atény v průběhu tří let dostat až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Spojené státy jsou ale zdaleka největším akcionářem MMF a musely by tedy pomoc částečně financovat.

Řadové Američany už rozhněvalo několik záchranných programů, jimiž vláda řešila ekonomické problémy země. Půjčky v řádu miliard dolarů Washington schválil na záchranu finančního systému i na podporu americké pojišťovny AIG. Zákonodárci proto odmítají zachraňovat cizí země, aby vlastní občany nerozhněvali ještě víc.

Evropští lídři navíc na podporu svých ekonomik nedávno schválili i další program pomoci, tentokrát v objemu až 750 miliard eur (zhruba 19,2 bilionu Kč). Je to sice jen stabilizační fond, z něhož za ideálních podmínek možná ani nebude nutné nic čerpat, i zde se ale počítá s účastí MMF, což opět znamená nepřímou účast amerických daňových poplatníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek