EU zaskočil německý zákaz spekulací na pokles akcií a dluhopisů

19.05.2010
čtk

Úterní německé rozhodnutí zakázat spekulace na pokles některých akcií a vládních dluhopisů zaskočilo nejen finanční trhy a investory, ale i partnery v Evropské unii. Ukázalo se totiž, že vláda v Berlíně svůj plán s EU ani jednotlivými členskými zeměmi nijak nekonzultovala. Evropská komise doporučila zemím EU, aby podobné kroky koordinovaly s ostatními, a Paříž dala otevřeně najevo, že je jednostranným krokem Berlína uražena, a k německým opatřením se proto nepřipojí.

Německo v úterý zakázalo nahé prodeje nakrátko (naked shortselling), to znamená čisté spekulace na pokles bez vlastnění podkladových aktiv, u akcií desítky německých finančních institucí, u vládních dluhopisů zemí eurozóny i pojištění těchto dluhopisů v podobě úvěrových swapů CDS. Berlín opatření přijal den před projednáváním plánu finanční stabilizace eurozóny v sumě celkem 750 miliard eur (zhruba 19,1 bilionu Kč) v parlamentu. Levicová opozice tam trvá na přijetí opatření proti spekulantům, které řada politiků viní z vyvolání a prohlubování řecké dluhové krize.

Merkelová vyděsila finanční trhy

Kancléřka Angela Merkelová dnes ve Spolkovém sněmu prohlásila, že Berlín je připraven činit i jednostranné kroky, protože euro je v nebezpečí. Její slova dál vyděsila finanční trhy a ještě hlouběji srazila kurz eura, které se stalo první obětí německého kroku. Kurz evropské měny již v úterý večer spadl o 1,5 procenta a dnes vůči dolaru sklouzl o dalšího půl procenta na čtyřleté minimum 1,2143 USD. Západoevropské akcie v reakci na německý krok výrazně klesly a kolem poledne ztrácel jejich hlavní index přes dvě procenta.

Mluvčí Evropské komise Chantal Hughesová potvrdila, že ministři financí EU na úterním zasedání Ecofinu o německém rozhodnutí zakázat prodeje nakrátko nic nevěděli. Komisař pro vnitřní trh a finanční regulaci Michel Barnier vyjádřil lítost, že německé kroky nebyly koordinovány na evropské úrovni. Je důležité, aby členské státy jednaly společně a abychom budovali evropský režim, který by bránil regulačním arbitrážím a roztříštěnosti, řekl Barnier. Dodal, že o německých krocích by se mělo diskutovat na pátečním zasedání ministrů financí EU.

Schäuble: Berlín předjímá nová evropská pravidla

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble bránil krok Berlína tím, že vlastně předjímá nová evropská pravidla, o nichž se v úterý na Ecofinu mluvilo. Francie však dala najevo, že po jednostranné německé akci žádný takový krok neplánuje. Připadá mi, že se o tom mělo alespoň diskutovat s členskými státy, jichž by se toto opatření mohlo týkat, prohlásila francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová. Proto neuvažujeme, že bychom tato opatření následovali, dodala.

Analytici se původně domnívali, že zákaz spekulací na pokles napodobí ostatní evropské země, protože pokud zůstane omezen na Německo, nebude mít vzhledem k možnosti přemístit obchodování kamkoli jinam prakticky žádný význam. Navíc obchodování s evropskými CDS se odehrává prakticky jen v Londýně.

Britský Úřad pro finanční služby k německému zákazu uvedl, že tam, kde to bude vhodné, německým orgánům při uplatňování oznámeného kroku poskytne asistenci. Dodal však, že nehodlá monitorovat činnost německých institucí v Británii, ani jinde mimo Německo.

Analytici jsou skeptičtí

Analytici říkají, že německé rozhodnutí vychází vstříc teoriím, podle nichž dluhovou krizi eurozóny nezpůsobily přemrštěné dluhy, ale spekulanti, a že může způsobit víc škody než užitku. Šíření zákazu by vedlo k odlivu peněz z eurozóny a prohloubení rizikové averze vůči ní, to znamená k útěku od jakýchkoli rizikovějších aktiv v čele s některými vládními dluhopisy. Na to by mohly nejvíce doplatit právě nejohroženější země s vysokými dluhy, kterým by pak musela EU podobně jako Řecku půjčovat desítky a stovky miliard eur.

Eurokrati zaujali k tomu, co se děje, podivný postoj typu ‚barbaři jsou v branách‘, citadela Evropské měnové unie je v obležení a veškeré zdroje je nutné věnovat na boj proti nepřátelským bezbožníkům, jejichž ukrutnost je srovnatelná pouze s jejich nevědomostí, řekl agentuře Reuters Stephen Jen z fondu BlueGold. Takový názor je stoprocentně mimo, dodal. Největšími prodejci dluhopisů ohrožených zemí eura totiž nyní podle Jena nejsou americké spekulativní fondy, ale evropské penzijní fondy, které musejí přihlížet ke zvýšenému riziku platební neschopnosti slabších zemí eura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek